Nájemné za kanceláře je v Praze ve srovnání s Evropou stabilní

Ve srovnání s vývojem v mnoha velkých evropských městech je nájemné za prvotřídní kanceláře v Praze dlouhodobě stabilní. V letošním třetím čtvrtletí se nájmy nejvíc zvýšily ve Stockholmu a Haagu, naopak nejsilnější pokles poplatků za kanceláře vykázal Brusel. Vyplývá to z nově zveřejněných čísel realitní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle (JLL).

„Česká republika, respektive Praha, je z pohledu nájemného za nejlepší prostory dlouhodobě velice stabilní. Za posledních devět čtvrtletí nedošlo v úrovni tohoto nájemného k žádnému posunu, nicméně tato skutečnost navazuje na historicky dosahované hodnoty, kdy v Praze nikdy nedocházelo k dramatickým výkyvům,“ uvedl vedoucí oddělení pronájmů kanceláří JLL v Česku Eduard Forejt.

Nejvyšší měsíční nájemné v centru české metropole se v případě prvotřídních kanceláří pohybovalo v letních měsících kolem 20 až 21 eur (asi 496 až 521 korun) za metr čtvereční. To je přibližně stejně jako v předcházejících obdobích. Hrubý objem nově pronajatých kancelářských ploch se v Evropě ve třetím čtvrtletí zvýšil meziročně o 16 procent na 2,9 milionu metrů čtverečních. Výstavbě kanceláří se ale v Evropě příliš nedaří. „Množství nově dokončených kancelářských prostor v celé Evropě i nadále nízké. 2,3 milionu metrů čtverečních bylo dokončeno během prvních tři čtvrtletí roku 2011, což je o 45 procent méně než desetiletý průměr,“ řekl odborník na evropský kancelářský trh Bill Page z JLL. V Praze bylo ve třetím čtvrtletí celkem 2,8 milionu metrů čtverečních moderních kanceláří, z toho jich bylo 11,8 procenta prázdných.