Nákupní centra budou opět přibývat

Česko letos zažívá útlum nabídky nových obchodních center. Od příštího roku by však měl jejich počet opět významněji narůstat.

Tuzemský trh výrazně pokulhává za vývojem v Evropě, kde v letošním roce vzroste plocha nákupních center o 26 procent ve srovnání s rokem 2010. Naproti tomu v Česku se letos otevře pouze jediné, a to ještě jenom lokální nákupní centrum developera Titan Real Invest – OC Lihovar v Říčanech. Zato v roce 2012 se očekává dokončení obchodních center Forum Nová Karolina a Géčko v Ostravě, Galerie Moritz v Olomouci, Breda & Weinstern v Opavě a královéhradecké Futurum čeká rozšíření.

„Příští rok by u nás mělo být otevřeno přibližně 116 tisíc čtverečních metrů ploch v obchodních centrech, přičemž lví podíl na výstavbě by měly mít tři projekty na severní Moravě. Ve světle nárůstu aktivity a po poučení z let 2009 a 2010 se také méně zkušení či začínající developeři stále více přiklánějí k možnosti svůj projekt prodat nebo hledat partnery do společného podniku. To otevírá nové příležitosti i pro hráče, kteří na trhu momentálně zastoupeni nejsou,“ líčí Alexander Rafajlovič, vedoucí týmu výzkumu trhu společnosti Cushman & Wakefield (C&W) pro ČR a Slovensko. Podle realitní poradenské společnosti CB Richard Ellis je v České republice 2,7 milionu čtverečních metrů nákupních ploch a ve výstavbě celkem dalších asi 200 tisíc m2. V evropském regionu celková plocha podle C&W činila k 1. červenci 135,1 milionu m2 a letos se rozšíří o zhruba 6,8 milionu m2. Obzvláště dobře si vedou Rusko a Polsko.

#####Nová centra na obzoru

Jedním z největších nákupních center v delším horizontu se má stát společný projekt developerů Orco a Unibail-Rodamco v Praze-Bubnech. Firmy sice zatím hodnotu investice neoznámily, ví se však, že pozemek má rozlohu značných 37 tisíc m2. „Černé na bílém“ má být vše počátkem roku 2012, brány obchodního centra se mají otevřít o pět let později. Orco přitom původně o společné výstavbě jednalo s německou společností ECE, z plánů ale nakonec sešlo.

Centrum vyroste místo bývalého bubenského nádraží a na přilehlých pozemcích, které zaplní rozsáhlou výstavbou bytů, kanceláří, obchodů nebo také budov pro školy. Jednalo se také s českými a americkými univerzitami o výstavbě vysokoškolského areálu, developer Orco chce do lokality přilákat například i státní správu. Celkově Orco v Bubnech kontroluje přibližně 250 tisíc m2 pozemků.

Unibail-Rodamco, která má být lídrem nové transakce, v Praze již provozuje nákupní centra na Černém Mostě a na Chodově. Je i většinovým majitelem centra na Pankráci. Společnost působí v 12 zemích po celé Evropě a hodnota jejího portfolia činila na konci loňského roku v přepočtu bezmála 600 miliard korun.

#####Vyrostou i v regionech

Realizaci se nyní blíží i připravovaný projekt nákupního centra Fontána v Teplicích zhruba za miliardu korun. V centru lázeňského města na ploše 20 tisíc metrů čtverečních najdou návštěvníci prodejny kvalitních značek, špičkové služby i zábavu. Komplex nahradí dosavadní nesourodou a chátrající zástavbu, která již podstupuje demolici, a má být dokončen zhruba za rok a půl od zahájení výstavby. JTH rozvíjí maloobchodní koncepty také v Praze, Liberci, Příbrami, Dvoře Králové, Ostravě a řadě dalších menších měst v České republice a na Slovensku.

„Naším záměrem je vybudovat nejen obchodní centrum, ve kterém lidé pořídí veškeré každodenní potřeby, ale také reprezentativní místo vyššího standardu, které nabídne zázemí pro pracovní schůzky i setkání s přáteli,“ popisuje obchodní ředitelka investorské a developerské společnosti JTH Helena Plešmídová Antálková.

Fontána je situována do obchodně a kulturně atraktivní části centra města na náměstí Svobody v těsném sousedství lázeňské kolonády, pěší zóny v Krupské ulici a magistrátu. Objekt zahrnuje čtyři obchodní podlaží, páté je určeno pro kancelářské a administrativní prostory. V suterénu bude umístěn supermarket Spar přístupný přímo z náměstí, místa v podzemí budou vyhrazena pro parkování. V nejvyšším obchodním podlaží budou soustředěny zejména aktivity pro volný čas, kavárny a restaurace s výhledem do okolí. „Podle našich statistik v Teplicích připadá 570 čtverečních metrů moderních nákupních ploch na tisíc obyvatel, což je pod průměrem jiných středně velkých měst, jako například Zlína či Karlových Varů. Maloobchodní trh v těchto městech přitom považujeme za zdravý. Po otevření Fontány se nabídka moderních ploch srovná například s Karlovými Vary, kde dnes existuje téměř tisíc čtverečních metrů na tisíc obyvatel,“ dodává Rostislav Veselý z C&W.

V osmdesátitisícových Teplicích se navíc hned naproti Fontáně má v příštím roce přestavět Prior za 1,2 miliardy korun na velkou nákupní galerii, která se má otevřít rovněž na jaře 2013 a nabídnout shodných 20 tisíc m2 obchodních prostor a 450 parkovacích míst. Obě se mají přitom uživit.

#####Centra jako investice

V některých případech se obchodní centra mohou stát také výhodnou investicí. „V ČR nakoupili investoři nákupní centra ke konci třetího čtvrtletí v hodnotě 841 milionů eur (asi 21 miliard Kč). To je 45 procent objemu dosavadních letošních investic. Přitom do konce roku očekáváme další retailové transakce v hodnotě do 100 milionů eur,“ předpovídá James Chapman, vedoucí investičního týmu v C&W. Pro srovnání – objem investic do maloobchodních prostor v Evropě představoval v pololetí bezmála 20 miliard eur.

Třeba společnost Multi Development prodala již zmíněnou Novou Karolinu v Ostravě a Forum Ústí nad Labem za 7,35 miliardy korun společnému podniku retailového fondu Meyer Bergman European Retail Partners I a Healthcare of Ontario Pension Plan. Jde o dosud největší letošní realitní investici na českém trhu.

„Multi Development se už před pěti lety rozhodl soustředit na rozvoj nejlepších lokalit ve velkých městech v České republice. Na této transakci vidíme, že se naše strategie vyplácí,“ komentuje generální ředitel Multi Development pro střední Evropu Ronald Dasbach. S partnery této transakce chce spolupracovat i na dalších obchodech v Evropě.

Dokončení Nové Karoliny se plánuje na jaře příštího roku, podle developera je nyní pronajato 85 % obchodních ploch. Celkem nákupní centrum nabídne téměř 60 000 m2 pronajímatelných prostor. Forum Ústí nad Labem o celkové ploše 27 000 m2 Multi Development dokončil před dvěma lety. Letos v létě firma rovněž prodala zbývající podíl obchodního centra Forum Liberec společnosti Tesco Stores, která do té doby vlastnila polovinu. Další obdobná transakce se týkala jednoho z dominantních obchodních center v Praze, Paláce Flóra, který nedávno prodaly AFI Europe a Avestus Capital Partners společnosti Atrium European Real Estate Limited za zhruba 4,7 miliardy Kč. „Tato transakce je dalším důkazem velkého zájmu investorů získat dominantní nákupní centra v klíčových oblastech,“ upozorňuje George Lewis, vedoucí investičního oddělení v Jones Lang LaSalle. Kupující si pro tuto akvizici zajistil bankovní úvěr, což vypovídá o ochotě bank financovat nákupy prvotřídních nemovitostí.

#####Problémy v Plzni

S problémy se potýká plánovaná výstavba nákupního centra v Plzni na místě domu kultury. Ten hodlá zbourat firma Amádeus Plzeň a do nové budovy investovat v příštích dvou letech 2,5 miliardy korun. Odpůrci však chtějí vyvolat místní referendum a zabránit výstavbě nákupní galerie. Podle architekta Filipa Kastla vytvořili zastupitelé 1. září regulační podmínky „spíše na míru investorovi“ a tvrdí, že už je příliš pozdě na to něco zvrátit. Odpůrci oponují, že je čas minimálně půl roku, než získá Amádeus platné územní rozhodnutí. Poté už by změna územního plánu, o niž aktivisté usilují, skutečně provést nešla.

Amádeus se údajně přizpůsobil všem složitým a nákladným regulačním podmínkám, které požadovalo vedení radnice a obyvatelé. Další účelové blokování projektu nazvaného Corso Americká bude podle něj pouze prodloužením neutěšeného stavu současného velmi nereprezentativního objektu v centru města.