Narozeninová výstava bez oslavence

To nejlepší od krále českého komiksu Káji Saudka představuje Galerie Mona Lisa. Vystavené jsou také velkoformátové tisky.

Kája Saudek měl už v olomoucké Galerii Mona Lisa několik narozeninových výstav. Nejvýznamnější český komiksový tvůrce se jich pravidelně účastnil. Ta letošní k jeho pětasedmdesátinám ale bude bez něj. Na vernisáž, která se uskuteční ve čtvrtek 1. července od 17 hodin, zavítá alespoň jeho dcera Berenika.

Znají se čtyřicet let

Od Velikonoc 2006 leží Saudek v bezvědomí v pražské motolské nemocnici poté, co mu v krku zaskočil kus masa. Nemohl si tak užít obrovský zájem o svou monografii i komiks Muriel a oranžová smrt. „Předchozí výstavy jsme vždycky dělali společně, Kája si vybíral, která z děl by chtěl ukázat. Teď jsem na to zůstal víceméně sám,“ posteskl si galerista Libor Gronský.

Se Saudkem se zná od sedmdesátých let. „Poprvé jsem se s jeho dílem setkal v roce 1969, to vím úplně přesně. Tehdy vycházel časopis Lucie a Petr, kde se objevilo několik jeho komiksů. Na základce jsem s kamarádem vyměnil výtisk, v němž byl komiks Věčný návrat. Shodou okolností tam byly i tři fotografie od Jana Saudka, takže jsem se s tvorbou obou bratrů setkal vlastně současně,“ zavzpomínal Gronský.

Redaktor komiksového nakladatelství Crew Jiří Pavlovský považuje Káju Saudka za otce českého komiksu. „Netuším, jaký má význam pro evropský komiks, ale pro ten český je jeho vliv nedozírný. Pro generaci kreslířů byl inspirací a až přímo vzorem, podle kterého se učili kreslit, než se odpíchli k vlastní tvorbě,“ upozornil Pavlovský.

Za mimořádného umělce považuje Saudka také galerista Gronský. „Věřím tomu, že kdyby v roce 1968 nepřišli do Československa Rusové, byl by dnes Kája ve všech předních světových galeriích. V Americe nebo ve Francii byla a je spousta bravurních komiksových tvůrců, ale Kája se vymyká. Dokázal do svých obrazů vložit humor a jinotaj,“ zdůraznil Gronský.

Velký dluh

Letošní výstava nabídne oproti těm předešlým něco navíc. „Vůbec poprvé zde představíme Saudkovy velkoformátové tisky, především ty z období konce šedesátých let,“ sdělil Gronský.

Jeho snem je uspořádání reprezentativní průřezové expozice. „Kája by si určitě zasloužil projekt, který by zkompletoval jeho plakátovou tvorbu, volnou tvorbu a komiksy. K ničemu takovému zatím nedošlo a cítím to jako velký dluh,“ shrnul Gronský.