NASA: Na Slunci vznikla obří skvrna. Je velmi aktivní a velká jako Jupiter

Slunce, stav 24.10.2014

Slunce, stav 24.10.2014 Zdroj: NASA

Pozorovací stanice Solar Dynamics Observatory americké NASA zaznamenala na Slunci v posledních dnech obří skvrnu, z níž od 19. října vzešlo minimálně sedm magnetických erupcí střední síly a jedna klasifikovaná do třídy „X“, tedy nejsilnější možná. Astronomové jsou před aktivitou ve zmíněné oblasti na pozoru: skvrna se totiž postupně nasměrovává k Zemi.

Aktivní region AR 2192 obsahující několik významných slunečních skvrn, z nichž erupce vytryskly, se na Slunci objevil zhruba před šesti dny. Podle posledních měření přitom jde o jednu z největších sdružených skvrn v poslední době, je totiž velká téměř jako Jupiter. „A navíc pokračuje ve svém růstu a komplexitě,“ dodal pro webovou mutaci deníku Metro Alex Young z Goddardova kosmického střediska.

Astronomové jsou z aktivity AR 2192 mírně nervózní, doposud totiž region vyzařoval svoje erupce do volného vesmíru, nyní se však postupně začíná přesouvat a mířit směrem k Zemi. Této pozice by měl podle stávajících odhadů dosáhnout v několika příštích dnech.

Magnetické pole sice chrání Zemi před erupcemi a slunečním větrem, neplatí to však pro obíhající satelity – jejich zasažením by mohlo dojít k výpadkům telekomunikace či GPS. Slunce letos prochází vrcholem cyklu aktivity. Tu aktivitu je možné on-line sledovat zde.

Schwabeův sluneční cyklus, Schwabe-Wolfův cyklus nebo cyklus slunečních skvrn
Cyklus jedenáctileté aktivity Slunce objevený roku 1843 německým hvězdářem Heinrichem Schwabem. Roku 1849 byl položen základ pozorování počtu slunečních skvrn pozorovaných na naší nejbližší hvězdě. Cyklus je také spojen s otočením sluneční magnetické polarity. Sluneční cyklus není přesně 11 let dlouhý; již se také vyskytl 9letý cyklus či 14 let trvající cyklus

zdroj: Wikipedia