NASA si bude hrát s ohněm ve stavu beztíže. Podpálí loď Cygnus

ilustrační foto

ilustrační foto

Pokud se má lidstvo někdy v budoucnu úspěšně rozšířit po Sluneční soustavě a ještě dál, bude muset překonat mnoho překážek a být připraveno na nejrůznější situace. Americký NASA má za tímto účelem v běhu několik různorodých projektů od snah o recyklace fekálií po pokusy s dlouhodobým ležením. Vesmírní inženýři nyní dostali zelenou k provedení dalšího "exotického" bádání v oblasti bezpečnosti cestování vesmírem: smí podpálit jeden z vesmírných modulů.

„Potřebujeme porozumět tomu, jak se oheň ve stavu beztíže chová, jak se šíří. V příštích letech nás čeká mnoho takových experimentů,“ uvedl Gary Ruff, který celý projekt dostal na povel. Dosavadní pokusy podle něj nebyly „dostatečně velké na to, aby z nich vzešly prokazatelné výsledky a postupy pro případ reálného stavu ohrožení ohněm ve stavu beztíže“.

Projekt nese oficiální název „Spacecraft Fire Experiment“ či Saffire-I a inženýři během něj podpálí orbitální kapsli lodi Cygnus. V Kapsli bude namontována řada senzorů a kamer, které budou monitorovat dění před plným rozšířením ohně, jež bude založen samozřejmě na dálku. Podle odhadů by fáze před plným rozšířením požáru mohla trvat ani ne dvacet minut. Tým pracující na projektu doufá, že po „dohoření“ bude schopen celou kapsli důkladně prozkoumat.

Dokument o pokusech s ohněm ve stavu bez tíže

„Uplynuly dekády výzkumu hoření ve stavu beztíže, ale jen minimum experimentů bylo zaměřených na sledování procesu hoření celého modulu,“ vysvětlili inženýři. NASA doufá, že výsledky pokusů umožní vypracovat nové postupy a metody, jak spontánnímu zažehnutí ve stavu beztíže jednak zabránit a jednak jak postupovat v případě většího rozšíření požáru.

Poznatky by mohly přispět ke vzniku nových hasicích systémů a metod nejen na palubě vesmírných lodí, ale také ponorek, letadel či hlubinných dolů. NASA plánuje celkem tři „ohnivé“ lety.