Nastává nová éra spolupráce lidí a strojů, tvrdí Dell. Představil sedm směrů, kudy se bude ubírat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Computer

Future Port Prague 2017, autonomní vozidlo
Future Port Prague 2017, autonomní vozidlo
Future Port Prague 2017
Future Port Prague 2017
Future Port Prague 2017
6
Fotogalerie

Nové technologie a výpočetní technika si razí cestu kupředu mílovými kroky. Americká společnost Dell ve spolupráci s institutem IFTF zveřejnila předpovědi, jakým směrem se bude v blízké budoucnosti ubírat vývoj spolupráce lidí a strojů s umělou inteligencí. Zmínila sedm hlavních trendů.

Vstupujeme do nové éry partnerství lidí a strojů, tvrdí studie institutu IFTF (The Institute for the Future).

Kolem roku 2030 budou prý lidé a stroje s umělou inteligencí úzce spolupracovat a tato skutečnost by měla život člověka výrazně proměnit. Níže následuje výčet oblastí, které se zřejmě změní nejmarkantněji.

Umělá inteligence bude rychle zvládat „myslící úlohy“

Mezi klíčové změny má patřit rozvoj umělé inteligence, která by měla daleko rychleji zvládat schopnost zvládat "myslící úlohy".

Podniky tak budou moci v budoucnu využít jejího rychlejšího rozhodování a výrazně by se tak měl ukrátit čas, který by byl jinak věnovaný stanovování rozsahu projektů, debatám, plánování scénářů a testování každé inovace. Takové dovednosti přitom měly zůstat doménou lidí. 

Integrace inteligentních věcí

V nejbližší budoucnosti se lidé podle prognóz dočkají také většího počtu předmětů určených pro běžnou denní potřebu, jež by měly vynikat vlastní umělou inteligencí. Tento posun je zatím nejvíce patrný u automobilů a jejich autonomního řízení.

  

Rozšířená realita poslouží architektům i technikům

Stavitelé se prochází po rozestavěné stavbě. V jednu chvíli si nasadí brýle a najednou spatří celou stavbu dokončenou. Mohou na místě rozhodovat, co bude třeba ještě změnit a uvidí své dílo ve finální podobě. Rozšířená realita je jednou z nejnápomocnějších technologií, jež známe a které se budou dále rozvíjet. 

Využití nachází u architektů, stavebních dělníků i inženýrů. Kromě vizualizace nových staveb je možné díky technologii koordinovat práci na základě jednotného pohledu, nebo k zaškolování nových pracovníků i bez nutné přítomnosti nadřízeného.  

Užší vztahy se zákazníky a objektivnější rozhodování

Umělá inteligence by měla také lépe pracovat v oblasti péče o zákazníky a lépe chápat jejich potřeby. Umožní jim to například důkladná analýza spotřebitelských dat.

Větší prostor by měla dostat také při pracovních pohovorech nebo povyšování zaměstnanců, kde bude kontrolovat možnost vědomého i nevědomého informačního zkreslení. Jinými slovy by měly technologie vyvažovat lidskou neobjektivitu. 

Média a zábava vstoupí na nové pole elektronických sportů

Závratně bude velmi pravděpodobně stoupat popularita virtuální reality v oblasti počítačových her a dalších multimédií. Ta se navíc dostává do popředí i do "normálních" sportů. Například v cyklistice je již nyní například využívána ve spojení s daty, ve kterých se snaží cyklisté odhalovat možnosti zlepšení.

Zamíříme k megacloudu

V nejbližší budoucnosti lze také očekávat rozšíření cloudů. Podniky by měly mít tendenci stále výrazněji se posouvat k přístupu, který kombinuje více typů těchto úložišt a těží z možností všech modelů: od veřejného cloudu přes cloud privátní, hostovaný a spravovaný až po model softwaru jako služby (SaaS).

Mohlo by tak dojít ke vzniku "megacloudů", které propojí soukromé a veřejné úložiště, které by měly fungovat jako ucelený systém.

Navíc – což je zároveň nová příležitost – budou zákazníci muset začlenit do své infrastruktury umělou inteligenci a strojové učení, aby v tomto IT prostředí nové generace mohli posunout automatizaci a získávání informací na novou úroveň.

Nejprve je třeba věnovat důraz detailům a regulacím

S umělou inteligencí přichází odpovědnost a dostatečné bezpečnostní opatření. Společnosti se navíc budou potýkat s přívalem nových regulací, jako je nařízení GDPR o ochraně osobních údajů. Dát prioritu implementaci nástrojů a technologií kybernetického zabezpečení, které účinně ochrání data a předejdou útokům, tak bude stále naléhavější.

Podívejte se na prezentaci startupu AdHawk, který vyvíjí systém sledování pohybu očí bez kamer:

Video placeholde
Startup AdHawk • Živě.cz