Naučte své děti zacházet s digitálním bankovnictvím, provázet je bude celý život

Zdroj: CNC

Děti by se měly včas naučit vnímat hodnotu peněz a také to, jak s nimi rozumně hospodařit. Finanční gramotnost jako důležité téma vnímá i 96 % rodičů, kteří se účastnili průzkumu společnosti Air Bank. Jen polovina z nich má ale pocit, že svým dětem dokáže oblast financí vysvětlit úměrně jejich věku. V podcastu O všem!, jehož hostem byl Filip Zavřel, vedoucí oddělení Každodenní služby Air Bank, se dozvíte, jak na to.

První krok přitom zvládají téměř všichni rodiče, když svému dítěti předškolního nebo školního věku dají jednou za čas nějaké drobné a později i pravidelné kapesné a poučí ho o tom, že si za ně může koupit třeba sladkost nebo si je střádat do kasičky. Podle odborníků je ale vhodné začít dětem postupně vysvětlovat také funkci bankovních účtů a platebních karet.

„Děti už kolem devátého nebo desátého roku, někdy dokonce i dříve, vnímají, že peníze existují i v digitální podobě. Proto je potřeba seznámit je s tím, jak funguje platební karta i zůstatek na bankovním účtu, včetně toho, že je na účtu taky možné část peněz odkládat stranou a spořit si třeba na něco konkrétního. Dítě totiž potřebuje tyto znalosti získat, aby si dokázalo představit, jak s digitálními financemi do budoucna pracovat,“ vysvětluje Filip Zavřel.

Pomoci mu s tím může účet s kartou přímo pro vlastní užívání, kdy je rodič majitelem takového účtu a dítě jeho disponentem. „Rodiče díky tomu mohou sami ovlivnit třeba to, kolik dítě může v určitém časovém období utratit. Na účtu je také možné například zablokovat platby kartou a zapnout je jen v případě, kdy dítě samo přijde s tím, že si potřebuje něco koupit. Rodiče tak mohou mít kompletní přehled o tom, jak dítě se svými penězi zachází,“ říká Filip Zavřel.

V podcastu O všem! se také dozvíte o speciální dětské verzi mobilní aplikace My Air. Ta díky svému hravému vzhledu a jednoduššímu ovládání pomáhá dětem učit se, jak s penězi dobře hospodařit.

Air bank