Nebe rozkvete horkovzdušnými balóny

Sedmadvacet plavidel vzlétne nad Bělou pod Bezdězem. Kam poletí, určí vítr.

Lidé mohou balóny vidět při startu přímo v Bělé pod Bezdězem nebo při letu, kdy obsypou oblohu nejčastěji za svítání či v zapadajícím slunci. Tehdy plavbu tolik neovlivňují neodhadnutelné termické proudy způsobené ohřátou zemí. Třetí možností je pohled ze vzduchu.
„Podle velikosti balónu v něm letí pilot a až čtyři pasažéři. Nějaká volná místa by ještě měla být, záleží ale na počasí,“ řekl jeden z organizátorů a pilot Miroslav Nigrín.
Například při druhém ročníku akce kvůli silnému větru zvládli jen dva lety.
„Ideální by byl slabý větřík tak o síle tři metry za sekundu,“ míní mluvčí Bělského balónového hemžení Slávek Růta.
Podle směru, kterým vítr povane, potěší pohled na nebe obyvatele různých měst a vesnic. Pokud bude foukat od západu, ponese vítr balóny k Boleslavi, od jihu nad Mnichovo Hradiště a severní vánek zase směrem ke Katusicím.

Jedno z plavidel řídí žena

Při letošním devátém ročníku vzlétne sedmadvacet horkovzdušných plavidel. Jejich piloti přijedou z celého Česka. Mezi nimi bude i jedna žena, která se takzvané letní fiesty v Bělé zúčastnila poprvé loni.
Kromě oblohy plné barev si návštěvníci užijí také seskok parašutistů či noční ohňovou show. Ta začíná v sobotu v deset hodin večer na hřišti U Háječku, u nějž bude kvůli bezpečnosti uzavřená silnice pro auta.
„Loni svítilo ve tmě jako žárovka šest balónů, před ně jsme vyrovnali sedmnáct košů a piloti podle muziky hořákovali. Plameny dosahovaly až desetimetrové výšky,“ tvrdil Růta. Na netradiční show tehdy přišlo čtyři a půl tisíce lidí.

Start z centra města

Novinkou letos bude vzlet několika balónů z nově opraveného náměstí v Bělé pod Bezdězem. „Chceme tak akci vtáhnout víc do centra města,“ řekla organizátorka Blanka Nigrínová.
Jeden z letů bude jako každoročně soutěžní. Podle počasí posádka hází na cíl nebo soupeří v doletu. Běžně za hodinu po nebi urazí deset až dvanáct kilometrů. „Loni ovšem někteří dopluli až do Lysé nad Labem,“ vzpomněl Růta na třicetikilometrový výlet.
Podle pilotů není až tak náročný pobyt na obloze jako spíš návrat na zem. „Nejtěžší je dobře přistát, nejlépe u cesty, aby se balón pohodlně složil a nepoškodil se,“ vysvětlil Nigrín. Ten má krajinu nad Boleslaví rád.
„Je roztodivná. V dohledu bývá hrad Bezděz, Ještěd, Říp či Trosky, někdy i obrysy Krkonoš a okraj Prahy, kde se v zapadajícím slunci lesknou haly,“ líčil Nigrín.
Poezii v hemžení nachází i lidé na zemi. „Před několika lety jsem se ráno probudil a za oknem viděl obří půllitr. S dcerou jsme sedli do auta a jeli za ním,“ vyprávěl Pavel Švadlenka o výletu, který oba zúčastněné nadchl.
Někteří údajně podobné cesty podnikají pravidelně. „Doporučujeme jim, aby se drželi doprovodného vozidla balónu, který si vyhlédli. Ví, kam letí, díky spojení vysílačkou,“ dodal Nigrín.