Nechtějí, aby městu vládli komunisté. Pro jejich odvolání ale nenašli dost hlasů

Nápad krajských zastupitelů za ODS, kteří na posledním zasedání představitelů Moravskoslezského kraje nabídli sociálním demokratům vytvoření menšinové koalice bez účasti komunistů, se zalíbil i jejich kolegům ve Frýdku-Místku.

Opozice se proto v pondělí při jednání městského zastupitelstva pokusila prosadit návrh, který by umožnil odvolat komunistické zastupitele z jejich funkcí a vytvořit jednobarevnou radu města, tvořenou výhradně zástupci ČSSD.

„Frýdek-Místek byl prvním městem v České republice, které přizvalo do vládnoucí koalice komunisty. Proto bychom byli rádi, kdyby se v roce 20. výročí pádu totality této ostudné nálepky zbavil,“ vysvětlil zastupitel Petr Konůpka z ODS.

V rámci kampaně k předčasným parlamentním volbám, které byly nakonec odloženy, se v ulicích objevily billboardy, na nichž sociální demokraté slibovali, že nedovolí návrat komunismu. To dávalo frýdecko-místecké ODS naději, že její návrh bude přijat. Vznik rady tvořené pouze členy ČSSD se rozhodla podpořit bez nároků na jakékoli personální obsazení vlastními lidmi.

ČSSD se o nabídce dlouho radila, při následném hlasování nakonec nebyla přijata. Z 37 přítomných zastupitelů zvedlo šestnáct ruku pro návrh. Byl mezi nimi jen jediný sociální demokrat – Jaroslav Muroň. Deset členů zastupitelstva hlasovalo proti, ostatní – včetně čtyř sociálních demokratů – se hlasování zdrželi nebo nevolili vůbec.

Náměstek primátora Miroslav Dokoupil z KSČM připomněl, že komunisté byli do městského zastupitelstva řádně a legitimně zvoleni. Zpochybnil naopak návrh ODS, který je podle jeho názoru v rozporu s principy demokracie.

Koalice sociálních demokratů a KSČM vládne ve Frýdku-Místku už druhé volební období. První komunista se do městské rady dostal v roce 1998, nyní v ní má strana celkem dva zástupce, kteří se o moc dělí se sedmi členy ČSSD.

Kromě Moravskoslezského kraje vládne koalice KSČM a ČSSD ještě v Karlovarském kraji. Středočeský hejtman David Rath zase vytvořil menšinovou vládu ČSSD s tichou podporou komunistů. A právě nyní vzbudila velký rozruch jeho slova pro časopis Týden.

Rath uvedl, že komunisté se mu osvědčili jako spolehlivý a seriózní partner, se kterým si umí představit společné vládnutí i na celostátní úrovni.

Špičky ČSSD však Rathův názor nesdílejí. Připomínají, že stále platí Bohumínské usnesení, které sociálním demokratům spolupráci s komunisty na vládní úrovni zakazuje. Místopředseda strany Lubomír Zaorálek podotkl, že zkušenost z krajů nelze aplikovat na celostátní záležitosti. Tam se podle něj propast mezi oběma stranami naopak dále prohlubuje.