Negativy z války čekaly na půdě

Nedávná přírodní pohroma, která se přihnala na Berounsko, odkryla svědectví z příjezdu osvoboditelů 5. května 1945.

Jak to vypadalo v Berouně, když v květnu pětačtyřicátého roku přijeli do města osvoboditelé ukončit druhou světovou válku? O tom existují jen kusé obrazové materiály. Jedny z nejkvalitnějších snímků z 5. května 1945 má k dispozici Státní okresní archiv v Berouně. Jedná se o vybledlé fotografie, nalezené při povodních v albu hozeném pod umyvadlo jedné kanceláře berounského městského úřadu. Vichřice, která se městem prohnala koncem července, odkryla na půdě rodinného domu na Malém sídlišti skrýš, která obsahovala negativy těchto snímků na skleněných deskách.
„Střecha byla děravá jako od Fausta, odletělo pár eternitových desek. Když jsem obhlížel způsobenou škodu, mezi trámem a kleštinou vězela zaprášená krabička s dvaceti negativy snímků z konce druhé světové války,“ řekl majitel poškozeného domu Radek Hampl, který údajně o existenci negativů věděl. Nikdo z rodiny ale neměl ponětí, kam vzácné fotografie zmizely.
Jak hluboce se válka Berouna dotkla? Kromě krveprolití v obchodní akademii v devětatřicátém roce byl poměrně klid. Do města koncem války dorazili vlasovci. Šlo o ruské vojáky, kteří nejprve bojovali na straně Němců, ale v závěru konfliktu se postavili na stranu spojenců. (Více v poznámce na straně 10) „Německá posádka odešla vcelku poklidně po vyjednávání. Přispěla k tomu i přítomnost vlasovců, kteří tu operovali od 5. května, než zasáhli proti Němcům při národním povstání v Praze,“ uvedl Jiří Topinka ze Státního archivu v Berouně. „Pamětní deska naproti poště upomíná na jedinou oběť ve městě, která ale podlehla náhodnému výstřelu jednoho z revolucionářů, mířícího na ustupující Němce,“ konstatoval historik. Oběti si vyžádaly boje v Praze, kam z Berouna odjel početný kontingent dobrovolníků. Wehrmacht zabíjel v Hořovicích a u Chyňavy. Tam se Němcům postavila narychlo sestavená skupina partyzánů.

Odboj pod velením sovětských comandos

Němci tehdy přijížděli k Chyňavě od Nouzova. Partyzáni je zastavili zátarasem a vyzvali jejich vojáky ke složení zbraní. „V tu samou chvíli dorazila od Podkozí skupina SS a partyzány zaskočila. Německá kolona toho využila a rychle odjela. Padlo šest sovětů a tři tamní lidé. SS údajně neměly žádné ztráty,“ řekl Topinka a dodal, že šlo o jednorázovou akci tamních pod vedením sovětské paraskupiny s jedenácti uprchnuvšími sovětskými zajatci. „Kolik měla lidí, se přesně neví,“ podotkl historik. Největší válečný úder tedy Beroun zaznamenal paradoxně při náletech spojeneckých bombardérů.

5. květen pohledem fotografa z Biřické ulice

Negativy snímků, které ukrývalo podkroví rodinného domu na Malém sídlišti, pořídil profesionální fotograf z Biřické ulice. „Docela by mne zajímalo, o koho šlo. Měli jsme těch negativů daleko víc. Kdo ví, kde je jim konec. Třeba se zase někde objeví,“ řekl majitel originálů Radek Hampl. Ty, které má k dispozici, dokumentují přítomnost vlasovců na Husově náměstí 5. května a příjezd Rudé armády do Berouna 10. května od západu.