Nejen zvuk pian Petrof šíří ve světě slávu Hradce Králové

Nejhezčí elektrárna, nejmodernější kino, ale také nejúspěšnější taneční týmy. Sedmička vybrala sedm „nej“, kterými se Hradce Králové pyšní.

Trénoval československou gymnastickou reprezentaci. Dokonce pomáhal s přípravou Věry Čáslavské na její nejúspěšnější olympiádu v roce 1968, kde získala čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile.

„S Věrou Čáslavskou jsme tvořili trenérský tým a také jsem pomáhal s její přípravou na mexické olympijské hry. Tehdejší její trenérka Slávka Matlochová přišla na to, že mám cit pro hudbu, a tak mě zvala na její tréninky prostných,“ vzpomíná devadesátiletý Drahomír Čermák z Hradce Králové.

Nejstarší trenér

Cvičit začal už jako šestiletý v novohradeckém Sokole, jako dorostenec reprezentoval Orlickou župu na sletových závodech. Se sportovní gymnastikou začal po druhé světové válce. V Praze absolvoval vysokou školu trenérskou se specializací na sportovní gymnastiku a hromadná vystoupení.

„Dnes jsem nejstarší trenér sportovní gymnastiky u nás a možná i v Evropě,“ říká bývalý sokol, gymnasta a učitel, kterému chodily nabídky práce například z Kuvajtu, Francie, Belgie, Nizozemí, Libye, Islandu či Brazílie.

Odjel na tři roky do Venezuely, pořadatelské země Panamerických sportovních her v roce 1983. Na této olympiádě amerických států se podílel na organizaci slavnostního zahajovacího nástupu.

Z Hradce až do La Scaly

„Krásný a sytý tón klavíru Petrofova přiléhal k mému hlasu jako sametová podložka,“ prohlásila kdysi světoznámá operní pěvkyně Ema Destinnová.

Královéhradecká továrna, jejíž zakladatel Antonín Petrof postavil první koncertní klavír už v roce 1864, se dnes pyšní několika „nej“. Je nejznámější a nejstarší fabrikou vyrábějící piana a klavíry v Česku a patří mezi tři největší evropské výrobce pian.

„Důležitý je především důraz na výběr materiálů a tradiční výrobní postupy, kde i nyní je významný podíl ruční práce. Zejména se dřevem je třeba jistý cit pro materiál, a ten nelze nahradit strojem,“ tvrdí jednatelka společnosti Zuzana Ceralová Petrofová.

Klavíry Petrof jsou v mnoha filharmoniích a hudebních školách po celém světě.

„Naše nástroje už zněly například v operním domě La Scala v italském Milánu, v Operním domě v Sydney, v Papežském audienčním sále ve Vatikánu, v Norské opeře a baletu v Oslu,“ vybírá jen některá z mnoha desítek dalších významných míst jednatelka společnosti.

Na Petrof hrál i jazzman Ray Charles. K nejslavnějším současným osobnostem, které hrají na toto piano, patří Paul McCartney.

„Také David Helfgott z Austrálie, jehož životní osud zachycuje oskarový snímek Shine. Nebo slavný jazzman Mark Levinson, který nyní vyrábí highend audio systémy. Na výrobě se podílí i Petrof,“ upozorňuje Ceralová Petrofová.

Zvonařská rarita

Unikáty ukrývá také historické jádro města. Lidé by však za nimi museli vystoupat několik desítek schodů.

„Je to nejkomplexnější a největší zachovaný pozdně gotický soubor zvonů ve střední, možná i v celé Evropě. Tvoří ho čtyři zvony ve věži svatého Ducha a největší pozdně gotický zvon v Česku na Bílé věži, svatý Augustin,“ říká František John, který vede evidenci a dokumentaci zvonů na území olomoucké diecéze.

Desetitunového svatého Augustina odlil v roce 1509 významný hradecký zvonař Ondřej Žáček. V jeho dílně vznikly i další zvony zmíněného souboru. Jsou pozdně gotické, až na jeden renesanční, který zvonař znovu odlil po zásahu bleskem, ale jádro zůstalo stejné.

Všechny zvony souboru se odlévaly tak, aby při společném zvonění zněly v určité harmonii. Toho se dalo využít pro rozlišení zvonění k méně či více významným příležitostem.

V katedrále svatého Ducha je také nejstarší cínová křtitelnice v Česku z roku 1406, kterou původně objednal opat Bartoloměj pro klášterní kostel v Podlažicích.

Hned na několik „nej“ lidé narazí, když se vydají v Hradci na procházku podél Labe.

Vodní elektrárna

K těm nejcennějším určitě patří budova před soutokem Labe s Orlicí, která si vysloužila přízviska jako „secesní unikát na Labi“ anebo „nejkrásnější vodní elektrárna“. Secesní vizáž budovy, na kterou později navázala časná moderna na provozních budovách, navrhl architekt František Sander.

Vodní elektrárna na Labi je národní technickou památkou a letos slaví sto let od doby, kdy její dvě vodní turbíny začaly trvale dodávat do sítě elektřinu. Kvůli rostoucí spotřebě energie se později její vybavení rozšířilo. V roce 1915 už dodávala s elektrárnou na Orlici takové množství energie, že Hradec Králové předčil i Prahu. Zařízení Labské elektrárny se přitom dochovalo a bezchybně šlape dodnes.

Sladkovodní akvárium

I další hradecký unikát je spojený s vodou. V Baarově ulici láká do exotické přírody jižní a střední Ameriky Obří akvárium. Návštěvníci procházejí po lávce deštným pralesem, kde dojem umocňuje občasný tropický déšť či uměle připravovaná mlha. Po jeho průchodu se ocitnou na dně sladkovodní tropické tůně se společenstvím stovek ryb.

„Obří akvárium v Hradci Králové je největší sladkovodní ve střední a východní Evropě. Návštěvníci v něm mohou vidět na čtyřicet druhů ryb, kterých tam je asi pět set,“ říká jedna ze zaměstnankyň Obřího akvária, které je pět metrů vysoké a osm metrů široké. Nádrž má objem 130 tisíc litrů vody, což představuje hmotnost 130 tun, váhu asi čtyřiceti sloních samic.

Nejmodernější kino

Výjimečný zážitek slibuje svým divákům také kino Centrál v centru Hradce. V roce 2008 získalo ocenění Evropské kino roku. Jako první biograf v Česku začal používat nový digitální projektor Cinealta od společnosti Sony s 4K rozlišením.

„Jde o unikátní zařízení, které umožňuje přehrávat digitální kopie filmu zaznamenané a distribuované na harddiscích. Tato technologie postupně nahradí klasický pětatřicetimilimetrový film,“ tvrdí ředitel kina Centrál Leoš Kučera.

Pod kódem 4K se skrývá označení kvality rozlišení. Projektor vypadá trochu jako velký plynový kotel, umí promítat v rozlišení 4096krát 2160 pixelů.

„Podobné projektory má jen několik evropských kin, používají je postprodukční studia a doma ho má snad jen režisér George Lucas na svém ranči,“ říká Kučera.

Centrál se tak zařadil mezi nejmodernější kina v Evropě.

„Zcela prvním českým 4K filmem je snímek Ulovit miliardáře Tomáše Vorla, kterým křtil Centrál svou projekci v první polovině října 2009. Digitální projektor přinesl do Centrálu také možnost 3D projekcí za použití systému Real D. Ten se běžně používá třeba ve Spojených státech a odborníci ho považují za nejlepší 3D projekci v běžných kinosálech,“ dodává Kučera.

Špičkoví tanečníci

Dobré jméno Hradci Králové doma i za hranicemi dělá taneční sport. Dívčí taneční skupina Cheeky Cheerky vybojovala titul mistryň Evropy za rok 2011.

Ke špičkám nejen na domácí scéně pak patří standardní formace Taneční školy Krok Hradec Králové. Poslední formace s názvy Anastázie, Bonjour nebo Classic získaly sedmkrát titul mistra České republiky.

„Tato vítězství opravňují k nominaci na mistrovství Evropy a světa pro daný rok. Jako účastníci z těchto vrcholných soutěží přivážíme pravidelně semifinálová umístění. Velkým úspěchem pro Českou republiku, Hradec Králové a pro Taneční školu Krok Hradec Králové je šesté místo ve finále mistrovství světa v roce 2010,“ říká Jaroslav Krtička, který s manželkou Janou taneční školu vede.

Dalších sedm nej v hradci a okolí

1. Na Smetanově nábřeží v Hradci je nejvýše položený přístav parníků na Labi, kromě výletních parníčků v něm kotví i plachetnice a pramice.
2. V hradeckých Městských lázních si návštěvníci mohou prohlédnout středoevropskou raritu, nejstarší funkční vlnobití z roku 1932.
3. Novohradecké planetárium s optickomechanickým přístrojem je nejstarší v Česku.
4. Na hradeckém letišti se každoročně koná největší letecká přehlídka CIAF a největší rockový festival v České republice Rock for People.
5. Hradecký sbor Boni Pueri je nejznámější chlapecký sbor v Česku, který koncertuje a spolupracuje s významnými orchestry a umělci po celém světě.
6. Památková zóna na Chlumu u Hradce Králové byla dějištěm druhé největší bitvy 19. století a počtem nasazených vojáků největší bitvy na českém území.
7. Muzeum v Třebechovicích pod Orebem opatruje Proboštův betlém, největší mechanický dřevěný betlém na světě.