Nejlepší pivo vaří Zubr

red
Piva Zubr Classic a Zubr Gold se stala absolutními favority mezi světlými výčepními pivy, hodnocenými v degustační soutěži České pivo roku. Čeští sládci a pivovarští experti jim udělili zlatou a stříbrnou medaili.

Svoji výjimečnost mezi ležáky potvrdil také Zubr Premium, který získal v příslušné kategorii stříbro a úspěchem je i bronzová medaile pro nealkoholické pivo Zubr Free navazující na svůj jarní republikový triumf, kdy se stalo Pivem roku 2009.

Zubr si z degustační soutěže odváží celkem čtyři medaile, které ho jednoznačně pasují na šampiona mezi českými pivy.

Hlavním kriteriem hodnocení byla nejen kvalita, chuť piva a její vyváženost, ale také vůně, barva, pěna i celkový dojem po napití.

Jak uvařit nejlepší pivo v republice ví nejlépe sládková vítězné značky Nataša Rousková. „Již 137 let ctíme klasickou výrobu piva. Vaříme na dva rmuty, aby si pivo vzalo to nejlepší ze sladu i chmele. Zubra poznáte už podle chmelového aroma, které získává nejen díky prvotřídní kvalitě chmele, ale i způsobu jeho dávkování. Aby pivo získalo své chuťové vlastnosti, je zapotřebí dát mu čas a na to výrobci europiv často nereflektují, protože čas jsou peníze. Takže třeba jejich ležáky opouštějí brány pivovarů za 15 dní, zatímco u nás je to šest týdnů,“ říká Nataša Rousková.

Zubr patří k posledním pivovarům střední velikosti, kde vyrábí pivo klasickou technologií podle tradičních receptur. Pivo tady kvasí přirozeně na otevřené spilce a pozvolným dokvašováním a dozráváním v ležáckých sklepích získává plnou vyváženou chuť a správný říz.

Degustační soutěž České pivo roku každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarnickým a sladařským. Soutěže se letos zúčastnilo 53 značek piv hodnocených ve čtyřech kategoriích.