Největší kaňon světa najdeme v Tibetu

Grand Canyon Brahmaputry

Grand Canyon Brahmaputry Zdroj: Profimedia.cz

Ve východním Tibetu, v místech, kde se tok největší tibetské řeky Brahmaputry stáčí k jihu a odděluje Východní Himálaj a pohoří Cheng-tuan-šan, vzniklo velmi hluboké průlomové údolí.

Pod masivem Namčhabarwa tyčícím se do výšky 7782 m a dalšími 16 okolními vrcholy přesahujícími šestitisícimetrovou hranici vyhlodaly dravé vody veletoku takzvaný Grand Canyon Brahmaputry, který je největším a nejhlubším kaňonem světa.

Hloubkou 6009 metrů o necelé dva kilometry přesahuje hloubku jihoperuánského údolí Colca, jež bylo donedávna všeobecně uznáváno jako nejhlubší na světě. Délka tibetského kaňonu přesahuje 504 km a průměrná hloubka činí 2268 metrů. Světové prvenství mu v roce 1994 přiznaly jak Americká zeměpisná společnost, tak i Guinnessova kniha rekordů.

Na jeho svazích se ve vertikálních stupních střídá bohatá škála vegetačních pásem od subtropických lesů na březích Brahmaputry až po ledové pustiny velehorských štítů. Díky tomu se kaňon pyšní velkou biodiverzitou druhů volně žijících živočichů a rostlin a je vědci označován za „genetický bazén biologických zdrojů“. Proslul i jako „geologické muzeum“ pro
svoji pestrost geomorfologických a geologických jevů. Unikátnost oblasti podtrhuje i její téměř chybějící osídlení člověkem. Pouze na jižním konci kaňonu, který zasahuje do indického svazového státu Arunáčalpradéš, žijí nepočetné primitivní kmeny Mönpů a Lhobů.

Jedinečný komplex různorodých ekosystémů byl v prosinci 2012 čínskou vládou vyhlášen národním parkem Yarlong River o rozloze 17 000 km² a stal se dalším z téměř dvou stovek národních parků v Číně. Pokud srovnáváme nadmořskou výšku údolního dna a nejvyššího bodu nad ním, najdeme ještě jeden kaňon, kde tento rozdíl dosahuje kolem 6800 metrů. Leží rovněž v Himálaji, mezi nepálskými osmitisícovkami Annapúrnou a Dhaulágirí, a protéká jím řeka Kálígandakí.

Článek vyšel v časopisu Lidé a Země