Největší problém na vozíku: sjezdy z chodníků a kočičí hlavy

Dojít si do města nebo k lékaři? Pro zdravého člověka běžná věc. Pro vozíčkáře nic lehkého. Redaktorky Sedmičky si to samy vyzkoušely.

Pavel Truhlář z Písku se převážně pohybuje na invalidním vozíku. Ve městě se potýká s překážkami, které zdravý člověk nevnímá.

„U hodně chodníků je nájezd, ale chybí sjezd. Musím proto jezdit po silnici nebo se vracet několik desítek metrů zpátky na místo, kde sjezd byl,“ popisuje Pavel Truhlář.

Cestuje hodně autem. Ale tady naráží na další problém. „Vyhrazená parkoviště pro invalidy jsou kolikrát na nejvzdálenějším místě od obchodů a domů. Třeba u komplexu obchodů naproti Albertu nebo před městským úřadem v Budovcově ulici,“ říká Truhlář.

Chodníky s nájezdy

Podle tiskové mluvčí Městských služeb Písek Lenky Gareisové při výstavbě nového chodníku vznikají bezbariérové vjezdy na přechody pro chodce i nájezdy na chodníky.

Nájezdy dávají tam, kde neohrožují provoz ani lidi. „Letos jsou opravené chodníky ve třech ulicích a plánujeme i jejich rekonstrukci na Velkém náměstí od radnice po Šrámkovu ulici, v Burketově a na Václavském náměstí. Když zbydou peníze, bude se pokračovat na sídlišti Jih,“ popisuje mluvčí.

Jeden den na křesle

Redaktorky Sedmičky si vyzkoušely jeden den na vozíku. V Prácheňském sanatoriu si půjčily kolečkové křeslo a vyrazily po Písku.

Cesta je těžká pro postiženého i pro jeho doprovod. Na chodníku cestou do města chybí často sjezd. Například v Budějovické ulici je navíc chodník křivý. V případě, že se vozíčkář potká s kočárkem, nemá ani jeden kam uhnout.

V centru se kolečka stáčí do spár mezi kostkami a celé křeslo se třese. Na většině úřadů v Písku už je bezbariérový přístup. Problém nebývá ani s restauracemi. Pokud vozíčkáři potřebují na náměstí do lékárny, musí využít tu U Floriána. U ostatních jsou schody.

Také do ordinací lékařů vedou převážně schody. Jednou z mála možností je pro postižené poliklinika na náměstí. Nedostanou se ani do bazénu. Vozíky navíc ničí kočičí hlavy a kostky v centru města.

Nejhorší je dláždění

Test Sedmičky překvapil Libora Kubičku ze Strakonic.

„Dobře, že jste si samy vyzkoušely tlačit invalidní vozík po chodnících, alespoň jste poznaly tu dřinu a úskalí,“ říká.

Sám už s tím má sedmileté zkušenosti. Tak dlouho je jeho žena po autonehodě závislá na péči jiné osoby.

Přechody zdolává bez problémů, horší je to s dlážděním chodníků. „Od křižovatky u Hvězdy přes náměstí až dolů k hlavní poště. Chodníky po obou stranách mají obrovské nerovnosti a po silnici to kvůli provozu nejde. Vozík není odpérovaný a s každým otřesem manželka trpí,“ popisuje Libor Kubička jízdu.

Město chystá stavební úpravy. Dotknou se osmadvaceti míst v třinácti ulicích a v Jezárkách. „Chceme město zpřístupnit lidem, kteří se hůře pohybují a orientují. Nasvětlení některých přechodů, zvýšení dlažby, umístění zpomalovacích polštářů a ocelových patníků u křižovatek má usnadnit překonávání přechodů,“ uvádí mluvčí strakonické radnice Marie Kotlíková.

S postupnou výměnou obrubníků za nájezdy začala radnice už v roce 2006.