Nejvyšší bambus světa vyrostl v Tchaj-peji

Taipei 101

Taipei 101 Zdroj: Profimedia.cz

Pouhých 37 vteřin trvá v průměru jízda na 89. patro Tchaj-pejského finančního centra známého spíše jako věž 101. Toto jméno se zažilo díky počtu podlaží nejslavnějšího tchajwanského mrakodrapu, který je s výškou 509,2 metrů momentálně druhým nejvyšším na světě.

Globální prvenství si Tchaj-pejská dominanta držela mezi lety 2004 až 2010, kdy o něj přišla kvůli dubajské Burdž Chalífa. Nicméně několik „nej“ si věž 101 v Tchaj-peji přece jenom udržela. K jedním z nich patří i výtahy fungující uvnitř. Nejenže jsou dvoupatrové, ale díky maximální rychlosti 63 kilometrů za hodinu také nejrychlejší na světě. Jejich cena se pohybuje kolem dvou milionů dolarů. Samotné svezení v doprovodu upravené průvodkyně, která má na vteřiny nacvičený projev a to dokonce ve dvou jazycích, stojí za to. Žaludek za tak krátkou dobu ani nestihne zareagovat.

Taipei 101Taipei 101 | Profimedia.cz

Vstupné stojí kolem 400 tchajwanských dolarů (268 Kč) a kromě již zmiňovaného adrenalinového svezení nabízí také přístup na 89. patro, kde si lze přes skla budovy prohlédnout hlavní město Tchaj-wanu ze všech světových stran. V případě dobrého počasí bývá otevřená také venkovní terasa na 91. poschodí. Jako jedna z mála na světě nabízí tchaj-pejská věž i pohled do svých útrob, kde je na tlustých lanech umístěn obří žlutý kulatý tlumič. Díky němu by měl mrakodrap vydržet nápor silných tajfunů anebo i zemětřesení.

Superrychlý výtah v mrakodrapu 101Superrychlý výtah v mrakodrapu 101 | Dasa HyklovaDo 89. patra mrakodrapu se lze díky nejrychlejším výtahům světa dostat za 37 vteřin

Posvěcení od odborníků Feng Šuej

Celkové náklady na stavbu věže dosáhly 1,76 miliard amerických dolarů. I když se objevily kritiky, že to nebylo zrovna levné, mrakodrap 101 měl Tchaj-wan zviditelnit. A to se také povedlo. Mraky turistů z různých zemí světa láká i dnes. Město původně uvažovalo o budově, která by měla 66 pater. S těmito plány také výstavba mrakodrapu v roce 1997 začala.

Nicméně o rok později došlo na základě politického rozhodnutí k zásadní změně a i přes technické složitosti s tím spojené se stavbu nakonec podařilo realizovat. Budova byla slavnostně zprovozněna 31. prosince 2004. Architekturou připomíná asijskou pagodu anebo také bambus, pro Číňany symbol čistoty a prosperity. Tchaj-pejská věž 101 má také veškeré posvěcení od Feng Šuej odborníků.

Taipei 101Taipei 101 | Profimedia.cz

Spousta lidí přichází k mrakodrapu především díky jeho výšce, nicméně život pulsuje i v jeho nižších patrech. V sedmém poschodí sídlí například Tchajwanská burza. O pár pater níže je hlavním lákadlem nákupní středisko, kde nabízí své zboží nejluxusnější značky světa. Novým magnetem v samotném přízemí se stala v Asii známá tchajwanská restaurace Ding Tai Fung nabízející slavné čínské knedlíčky. Řetězec klade důraz nejen na chutě, ale i na řemeslné mistrovství a vysokou kvalitu svých výrobků. Byť mají jepičí život. Všechny knedlíčky musí mít podle tradice přesně 18 záhybů.