Nejvyšší budova? Nikdo ji ve Frýdku-Místku ještě nezměřil

Sedmička hledala sedm nej Frýdku-Místku. Pátrání bylo někdy až nečekaně složité.

Najít sedm nej ve Frýdku-Místku nebylo snadné. Skoro u každého nej jsou otazníky. Výjimkou je nejvýše a nejníže položený bod v katastru města, o kterých není díky přesným mapám pochyb. Jasno je také o
nejkratší a nejdelší ulici. Velký problém je ale například určit, která budova ve městě je nejvyšší. Opticky působí jako nejvyšší bazilika ve Frýdku, která má náskok oproti až šestnáctipatrovým věžákům, protože je
na kopečku.

1. Nejstarší doklady o životě ve městě

Existují skromné doklady toho, že na území dnešního Frýdku-Místku žili už pravěcí lidé. „V průběhu let 1990 až 2006 jsme při demolici starých domů a kopání kanalizace a plynu v horní části Těšínské ulice objevili mezi středověkými nálezy také zlomky pravěké keramiky,“ říká historik Muzea Beskyd a místopředseda České archeologické společnosti Jaromír Polášek. Zlomky pravěké keramiky archeologové zařadili do starší a mladší doby železné. Několik zlomků patří zřejmě ke kultuře s moravskou malovanou keramikou z doby tři a půl tisíce let před naším letopočtem.
Další pravěké nálezy pocházejí například z Frýdku, z míst, kde stojí Kaufland. „Malé množství keramických střepů nalezených v roce 2003 pochází z pravěku z období halštatu,“ informuje Polášek.

2. Nejstarší budova

Za nejstarší stavby ve Frýdku-Místku historici považují jádro frýdeckého zámku a presbytář nedalekého kostela Jana Křtitele ve Frýdku. „Obojí pochází ze čtrnáctého století,“ říká historik Polášek. Nejstarší část původně středověkého hradu je v jižním křídle. Hrad nechal nad řekou Ostravicí s největší pravděpodobností postavit těšínský kníže Kazimír I., který žil v letech 1315 ař 1358, na ochranu těšínského knížectví a obchodní cesty vedoucí z Moravské brány do Polska.

3. Nejstarší žijící člověk

V evidenci obyvatel Frýdku-Místku je muž, který se narodil v roce 1908, má mít tedy 102 roků. „Už dva roky s ním ale, bohužel, nemáme žádný kontakt,“ říká primátorka Frýdku-Místku Eva Richtrová, která nejstarším lidem chodí gratulovat k narozeninám. Muž, který loni oslavil sto let, nedávno zemřel.
V městském domově důchodců žije několik devětadevadesátiletých žen. Tři z nich ale jsou na tom zdravotně špatně, popovídat si s nimi je nemožné. Výjimkou je Božena Zámečníková.

„Je to hrozné, mám už devadesát devět let, příští rok mi bude sto,“ říká stařenka, která má sice horší paměť, ale neztrácí zdravý rozum a humor. „Jsem slepá, skoro hluchá a také hloupá,“ směje se, ale hloupá vůbec není. Na otázku, jestli ji život ještě baví, říká: „Baví. A když jsem s tím začala, tak to musím dokončit. Já si život nedala, já to nerozhodla, tak si ho ani nevezmu,“ vysvětluje. Pochází z devíti dětí, ale sama má jediného syna. „Trápilo mne, že jsem na děti tak chudobná. Chtěla jsem další děti, jezdila jsem po lázních, ale další děti už jsem neměla,“ lituje.
Ze syna, kterým je hudební skladatel Evžen Zámečník žijící v Brně, má velikou radost. Také z množství příbuzných, praneteří či prapravnoučat, které ji v domově navštěvují. Do důchodu pracovala v závodních jeslích podniku Slezan.

4. Nejdelší a nejkratší ulice

Nejdelší ulicí ve městě Frýdek-Místek je ulice Palkovická, nejkratší se jmenuje Karolíny Světlé. „Palkovická měří 2680 metrů, nejkratší má jen čtyřicet přehrady Olešné z Palkovic. Ulice Karolíny Světlé je vedle Frýdeckého náměstí mezi dvěma domy. Projít se dá asi za minutu.

5. Nejníže a nejvýšen položený bod

Díky mapám nejsou pochybnosti o nejníže a nejvýše položených bodech ve Frýdku-Místku. Ludmila Hnilová z magistrátního odboru územního plánu a stavebního řádu to dokládá na vrstevnicovém plánu města. „Nejvyšší bod má 616 metrů nad mořem a nazývá se Ostružina. Našla jsem také název Ostružná.

Je to jeden z vrcholů Palkovických hůrek, leží v katastru městské části Chlebovice,“ říká Hnilová. Vedle je vrchol Kabátice, na kterém je chlebovická rozhledna. Nejnižší bod je také na samém okraji města. „Nejnižší bod má 260 metrů nad mořem a je v katastru městské části Lískovec, kde řeka Ostravice opouští město,“ informuje Hnilová.

6. Nejtlustší strom

Na území města jsou čtyři památné stromy, které mají speciální ochranu. Jsou zajímavé stářím, velikostí koruny, výškou, druhem. Strom, který je podle zástupce vedoucího odboru životního prostředí a zemědělství Jiřího Lederera nejtlustší, je jasan ztepilý, který roste v zámeckém parku vedle vstupu do frýdeckého zámku. Má obvod kmene asi pět a půl metru. „Nepatří k památným stromům, protože už není moc zdravý, což je vidět i na koruně stromu,“ říká Lederer.

7. Nejvyšší budova?

Která budova ve městě je nejvyšší, to se Sedmičce nepodařilo zjistit. Snažila se o to i primátorka Eva Richtrová, ale výsledkem jsou jen odhady. „Nejvyšší jsou pravděpodobně věže baziliky ve Frýdku. Anebo je to ten vysoký šedý věžák ve Frýdlantské ulici,“ říká Richtrová. Podobně hovoří také architektka města a další lidé. „Údaj o nejvyšší bdově na úřadě nemáme. Nikdy ho nikdo nepotřeboval,“ dodává primátorka.
Jediné číselné údaje se podařilo získat od pastoračního asistenta římskokatolické farnosti ve Frýdku Michala Buczka. „Mariánský chrám ve Frýdku má od paty ke špici šedesát metrů. Farní kostel svatého Jana Křtitele má devadesát. Ale baziliku lidé vnímají jako nejvyšší díky poloze na kopci,“ říká Buczko.