Nejvyšší, nejstarší, nejmenší aneb Sedm divů Polabí

Polabí se pyšní spoustou rekordů a různých „nej“.

Polabí je nejrozsáhlejší rovina v Česku a zároveň krajina s nejmenším převýšením. Má však také mnoho dalších „nej“. Některá přesahují hranice Česka. Týdeník Sedmička z nich vybral sedm nejzajímavějších.

Nejvyšší stavba – vysílač Liblice u Českého Brodu

Šestkrát tolik co Petřínská rozhledna, a dokonce o jedenatřicet metrů víc než Eiffelova věž v Paříži, měří nejvyšší tuzemská stavba. Stojí v Liblicích u Českého Brodu. Vidět je zdaleka.

„Vysílače jsou nejvyššími věžemi v Česku. Měří 350 metrů,“ uvedl správce vysílačů Milan Kuzbach z Českých radiokomunikací. Na samý vrchol vysílačů jezdí výtahy, které pohánějí spalovací motory.

Nejznámější chatová osada – Kersko u Sadské

Málokdo to neví: Kersko, to je spisovatel Bohumil Hrabal. V chatové kolonii poblíž Sadské několik let žil i se svými pětadvaceti kočkami. Na motivy jeho povídkové knihy Slavnosti sněženek tam vznikl i známý film.

Místní tady pořádají akci Hrabalovo Kersko, setkání spisovatelových obdivovatelů. „Na začátku, před dvanácti lety to bylo jen setkání přátel, kteří Hrabala znali. Loni přišlo možná až tisíc lidí,“ uvedl spoluorganizátor Jan Řehounek.

FOTOGALERIE:

Největší seřaďovací nádraží – Nymburk

Takzvané seřaďovací nádraží v Nymburce je největší v Česku. Má sice „jen“ sedmnáct kolejí, což je méně, než mají podobná nádraží v České Třebové nebo v Brně-Maloměřicích, ale do světa pošle za den nejvíce nákladních vagonů ze všech. Posunovači na nymburském nádraží jich denně roztřídí přes 1800.

Nejstarší fotbalový klub – Loučeň

Nejstarším českým fotbalovým klubem je FK Loučeň. Fotbal se tady hrál už v roce 1893. Tehdejší „zámecká kopací jedenáctka“ byla dílem prince Ericha Thurn-Taxise. Ten se fotbal naučil za studií v Cambridgi a po návratu na Loučeň propagoval tento sport. Svou historii připomínají Loučeňští barvami na dresech.

„Jsou udělané podle těch, v nichž na konci devatenáctého století hrál i Thurn-Taxis,“ říká předseda Ivo Ottomanský. Klub letos slaví 117. výročí, rád by postoupil do I. B třídy, sedmé nejvyšší soutěže.

Nejmenší zoo – Chleby

Zoologická zahrada v Chlebech u Nymburka je nejmenší českou zoo s licencí. V roce 1997 ji založil nynější ředitel René Franěk. „Není to snadné. Každé tři roky chodí kontrola, která licenci prodlužuje,“ uvedl Franěk. V současné době chovají v Chlebech více než stovku zvířat, včetně opic a šelem.

Nejníže položená rozhledna – Hrubý Jeseník

V pouhých 204 metrech nad mořem stojí Romanka, nejníže položená rozhledna v Česku. Vznikla z dobré vůle mobilních operátorů, kteří svůj vysílač obestavěli vyhlídkovou konstrukcí.

Tomu, kdo vystoupá po 119 schodech na plošinu ve výšce 26 metrů, se otevře široký výhled na Polabí. „Jsou odsud vidět i Ještěd, Krkonoše nebo hrad Bezděz,“ řekl Miroslav Chlípek z Obecního úřadu v Hrubém Jeseníku.

Nejzajímavější kostnice – Kutná Hora-Sedlec

Zhruba čtyřicet tisíc ostatků leží uloženo v Sedlci v Kutné Hoře. Údajně jde o kostnici s nejzajímavější výzdobou na světě. „Podle dostupných informací je u nás jediný lustr z kostí na světě,“ řekl správce Karel Koubský.

Byly na něj použity všechny druhy kostí z lidského těla. Pocházejí z více než tříhektarového hřbitova v Sedlci, kde byly pohřbívány oběti epidemií i husitských válek.