Němý svědek dávné tragédie

Na křižovatce ulice Na Aleji a Nad Lipinou se stalo 4. dubna 1932 neštěstí, na které dodnes upomíná nenápadný památník.

Nevelký, neudržovaný pomníček většina lidí mine bez povšimnutí. Kámen je porostlý mechem a nápisy téměř nečitelný. Právě tady došlo před mnoha lety k výbuchu granátu, při kterém přišly o život tři děti.
Ze čtveřice školáků ve věku mezi sedmi a jedenácti lety přežil výbuch jen jediný. Jak k neštěstí došlo popisuje Frýdecko-Místecká kronika. „Chlapci nalezli granát při sbírání starých, odhozených tam hrnců a v domnění, že se jedná o plechovou láhev Sidolu, počal ji Fuciman otvírati nejdřív nahoře a pak dole. Když spodní otvor nemohl otevříti, počal tlouci na klobouček dřevem, při čemž nastal výbuch a přihlížející hoši byli usmrceni.“ „Domy, které jsou tam dnes, tam tehdy samozřejmě ještě nestály. Tehdy to byla periferie města, bylo tam smetiště, „vysvětluje Petr Juřák z Muzea Beskyd. Neštěstí zasáhlo celé město. „Byl to veliký pohřeb. Všechny Frýdecké školy na něj vyslaly žákovské delegace,“ vysvětluje historik Jaromír Polášek.
Kde se vlastně nevybuchlý granát vzal, se už asi nikdy nepodaří zjistit. „Snad to byl pozůstatek bojů první světové války. Je ale taky možné, že ho tam někdo krátce před neštěstím zahodil. Byla hospodářská krize, zdejší textilky propouštěly a hodně se stávkovalo. Účastníci stávek byli často vyšetřováni policií. Někdo mohl granát vyhodit na smetiště ze strachu z domovní prohlídky,“ říká Petr Juřák.
Krátce po tragédii postavila Dělnická Tělovýchovná Jednota na místě malý pomník. „Ještě v devadesátých letech byly na pomníčku k vidění i fotografie těch tří děti. Pak byl ale pomník poničen vandaly a dnes se o něj nikdo nestará,“ uzavírá Jozef Polášek.