Neúspěšná "marťanská" družice Fobos-Grunt prý spadne kolem 11. ledna

Vizualizace projektu Fobos-Grunt

Vizualizace projektu Fobos-Grunt

Neúspěšná ruská meziplanetární stanice Fobos-Grunt zanikne kolem 11. ledna příštího roku, ale přesnou oblast případného pádu jejích trosek bude možné určit jen několik hodin předem. Oznámila to dnes ruská média s odvoláním na předpověď amerických vojenských expertů.

Fobos-Grunt odstartoval z Bajkonuru na předpokládanou misi k Marsu počátkem listopadu, ale po úspěšném startu sonda nezareagovala na pokyny zamířit dál do meziplanetárního prostoru. Navzdory opakovaným pokusům přivést aparát k rozumu Fobos od těch dob krouží kolem Země a výška jeho oběžné dráhy se postupně snižuje. Ruská agentura Roskosmos, která sondu do vesmíru vyslala, nedávno oficiálně přiznala, že mise je ztracena.

Podle vrchního velení amerických strategických vzdušných sil se nyní sonda nachází ve výši 200 až 280 kilometrů nad Zemí. Pokud celá v hustých vrstvách atmosféry nezanikne, dopadnou její úlomky kdekoli na území USA, Číny, Afriky, Austrálie nebo Japonska. Pokud jde o Evropu, připadá v úvahu její jihozápadní část a Ukrajina. Přesné koordináty oblasti zasažené případnými úlomky bude ale podle amerických odborníků možné určit až několik hodin před samotným dopadem.

Ruská média spekulují, že na povrch Země by mohly dopadnout některé části motorů a zbytky modulu, který měl aparát spustit na měsíc Marsu Phobos. Jedovaté palivo velmi pravděpodobně při pádu do ovzduší exploduje a shoří.