Nezávodí, ale umí se bránit

Japonské aikido je ideální pro ty, kteří nemají ve sportu rádi stres. Anebo se po práci rádi protáhnou.

Něco jako cesta harmonie. Tak by se hodně volně dal přeložit japonský výraz aikido. I toto nesportovní bojové japonské umění, kde se nepořádají tedy žádné soutěže a mistrovství, našlo své příznivce na jihu Čech. Tedy tisíce kilometrů od místa vzniku.

Příznivci tradičního umění ze země vycházejícího slunce se scházejí také v tělocvičně na českobudějovické Lidické třídě.

„Aikido je tedy nesportovní bojové umění. Je spíše postavené na bázi sebeobrany, rozvoje osobnosti, ducha a těla. V Čechách se aikido provozuju někdy od osmdesátých let minulého století. A náš oddíl vznikl zde v Budějovicích konkrétně v roce 1996,“ říká vedoucí Aikido Sei Shin Václav Meškan, který také občas vede tréninky.

I když se jedná o bojové umění, zbraně aikido využívá málo. Když už, tak se používá dřevěný meč bokken, krátká tyč jo či nůž tanto. „Většinou zde ale cvičíme beze zbraní. Okrajově pak zkoušíme i obranu proti noži,“ dodává Meškan.

A právě jednou z výhod aikida je to, že trénovaný člověk se dokáže ubránit případnému útoku. „Prakticky by se to dalo použít. Sice aikido není klasická sebeobrana, pořád tu dbáme na tradice či zde secvičujeme sestavy a podobně. Ale už jsem i slyšel, že se pár lidem stalo, že jim aikido pomohlo se ubránit. Je to ale nepříjemné. Velká část lidí, co k nám chodí, bere naše cvičení spíše jako uvolnění se, protažení těla po práci,“ míní jeden z trenérů s tím, že aikido v Sei Shinu pilují hlavně muži. Ani ženám ale rozhodně není cizí.

A co to vůbec aikido je? Odborníci hovoří o vyšším vývojovém stupni starých japonských bojových umění. Plynulé spirálovité pohyby mají za cíl co nejefektivněji využít sílu útočníkovy akce. Svým technickým zaměřením se aikido zařazuje mezi měkké či vnitřní styly bojových umění, kde lze najít například čínské tai ji chuan a pakua. Filosofickými principy aikido pak patří mezi tak zvané budo, spolu s karatedo, kendo, iaido, kyudo a mnoha dalšími.

Učí se od cizinců

Oddíl Sei Shin se nevyhýbá ani mezinárodnímu srovnání. „Zveme sem k nám nejen mistry z Japonska, ale i například od našich sousedů, protože tam se aikido provozuje déle než u nás v republice. Máme tedy hodně kamarádů z Francie, z Itálie a také z Německa. Oni nám předávají jejich zkušenosti, my občas jezdíme za nimi,“ vysvětluje Meškan, který už má na svém kontě třetí dan aikikai hombu dojo, což vyznačuje technickou vyspělost.

I proto nosí vedoucí oddílu při tréninku speciální černý oděv, který doplňuje tradiční bílé kimono. „Ani nevím, jak jsem se k tomu dostal. Bojové sporty už mne ale lákaly dlouho a aikido pak asi přišlo v ten správný okamžik,“ říká s úsměvem Meškan.

Zájemci, které aikido zaujalo, a rádi by si ho vyzkoušeli osobně, jsou v oddílu na Lidické jen vítáni. „Asi nejschůdnější cesta, jak se k nám dostat, je přes naše webové stránky, kde jsou veškeré kontakty. Stránka je www.aikido-budejovice.cz.

Aikido určitě bude vyhovovat lidem, kteří nemají rádi stresový sport. Prostě bude to pro ty, co si chtějí zacvičit, protáhnout se a hlavě poznat fajn lidi. Protože my jsme parta lidí z různých oborů společnosti a různých věkových skupin,“ uzavírá Meškan.