Nic než život

David Kučera, finanční poradce Partners

David Kučera, finanční poradce Partners

Pojistit sám sebe, své zdraví nebo svůj život? To nemá smysl, jsem zdravý, opatrný a odkládám si tisícovku měsíčně stranou – časté argumenty proti životnímu pojištění. Za jakých okolností ale selžou osobní domněnky a realita života ukáže svou pravou tvář?

1. Budu platit a pojišťovna mi pak stejně nic nedá

Aby mělo životní pojištění smysl, musí být kvalitní. To znamená vybírat pečlivě, zajímat se o pojistné podmínky a hlavně se pojistit proti těm životním karambolům, které nejvíce zatřesou s rodinným rozpočtem. Základní je trojlístek rizik – dlouhodobá pracovní neschopnost, invalidita a smrt. Manuálně pracující člověk by měl myslet na pracovní úrazy, které vedou k trvalým následkům a invaliditě. Cestovatel zvážit ochranu před teroristickými útoky, milovník rizikového sportu zjistit, zda je jeho koníček kryt ve vybraném pojištění. Pojišťovna odmítá peníze vyplatit hlavně kvůli chybně uzavřenému pojištění nebo špatně nahlášené pojistné události. Nezapomínejte ani na fakt, že pojišťovny vylučují případy, které se staly pod vlivem alkoholu. Anebo vyplatí méně peněz.

2. Životní pojištění? To si nemůžu dovolit!

Dobré pojištění většinou neukrojí z vašeho příjmu více než pět procent. Navíc platí: Čím nižší příjmy máte, tím je důležitější. Právě rodiny vycházející tak tak, které nemají žádné finanční rezervy, by si měly životní pojištění pořídit. Jestliže jeden z rodiny onemocní, smrskne se jeho příjem asi na šedesát procent původních čistých příjmů, které dostane z nemocenského pojištění. Dorovnání z životního pojištění tak může doslova zachránit celou rodinu před finančním kolapsem. Obáváte-li se ceny pojištění, pak pojistěte jen nejdůležitější rizika, která by mohla devastovat rodinný rozpočet.

3. Kdyby bylo nejhůř, prodám byt

Prodej nemovitosti možný je, ale chce svůj čas. A záleží na dalších faktorech. Je to nemovitost, kterou pronajímám? Anebo v ní bydlím, a navíc je ještě zatížená hypotékou? Při prodeji pod tlakem se prodává často pod cenou a můžete přijít až o stovky tisíc, které byste jinak dostali, pokud by bylo dost času. Ani čtyřprocentní daň odvedená státu není malý výdaj.

David Kučera, finanční poradce PartnersDavid Kučera, finanční poradce Partners

David Kučera, finanční poradce Partners

Působí jako finanční poradce od roku 2007, je držitelem prestižního evropského certifikátu EFA European Financial Advisor™ v oblasti finančního poradenství a plánování. Poradenskou činnost provozuje v Brně, v Praze a v rodném Jablonci nad Nisou.

A další položky naskakují u hypotéky – za předčasné splacení mimo datum fixace bance zaplatíte pokutu ve výši až desítek procent ze zbývající jistiny úvěru. Suma sumárum, prodej nemovitosti pod tlakem může několikanásobně převýšit výdaje na pojištění za celou dobu jeho trvání. Nehledě na to, že životní pojištění nemá chránit jen pro případ, kdy by člověk nezvládal splácet své úvěry. Mělo by zajistit očekávaný životní standard, pokud dojde k výraznému poklesu příjmů i na několik desetiletí. Dorovnat pět tisíc korun na třicet let znamená finanční rezervu jeden milion osm set tisíc korun, a to bez započtení inflace. Nebo to znamená zbytek života bez dovolených, možnosti koupit si nové auto, dát svým dětem dobré vzdělání. S uvážením různých situací je pak měsíční platba za životní pojištění marginální.

4. Mám rodiče, ti mi pomohou

Možnost spolehnout se na rodinu je ta nejlepší. Vyvstává ale otázka, do jaké míry lze svoji rodinu zatížit. Zvládnou rodiče platit hypotéku či jiné úvěry a udrží vaše potomky na vysoké škole? A chcete vůbec přesunout své starosti na rodiče, kteří si je užili už při vaší výchově?

5. Raději si ušetřené peníze odložím stranou sám

Tvořit si finanční rezervy je správná cesta, jak se zajistit na neočekávané výdaje. Bohužel vyžaduje dostatek času. Životní nehody přicházejí většinou neohlášeně a nečekají, až budete mít našetřeno. Pokud si například odložíte dva tisíce korun měsíčně, za rok máte 24 tisíc a za deset let 240 tisíc korun. Jenže když se sníží vaše pracovní schopnost, budete potřebovat částky v řádech milionů. Ani deset let spoření vám asi nezajistí dlouhodobý životní standard. Pojistné krytí přitom může postupem času klesat, právě tak, jak si vytváříte své rezervy.

6. Pokud by se mi něco stalo, pak se určitě pojistím

Platí, že pozdě bycha honit. Stejné je to u pojištění. Jakmile se stanete invalidními, utrpíte „jen“ vážný úraz s trvalými následky nebo proděláte závažné onemocnění, pojišťovna vás už pravděpodobně nepojistí. Anebo dostanete velké přirážky, případně u konkrétních rizik omezí plnění. Najít variantu pojištění, která bude smysluplná a nebude zbytečně drahá, bude obtížné. Je otázka, zda není lepší přesunout rizika na pojišťovnu hned. Vyjde to určitě levněji.

7. Jezdím opatrně, podle předpisů a o své zdraví se starám

Starat se o sebe a být opatrný je chvályhodné. Stejně pozorní a odpovědní ale nemusí být všichni lidé kolem vás. Vnitřních a vnějších vlivů je řada a se všemi bojovat nelze. Je ale zbytečné se trápit vším, co by nás mohlo potkat. Právě pojištění může přinést částečný vnitřní klid: kdyby přece jen, pak alespoň o mě i o rodinu bude postaráno a nikdo nebude strádat.