Ničí životy hráčům i jejich rodinám. Co je to? „Výherní" automat

Lidé v kraji by zrušení heren uvítali. Obce ale váhají, z hazardu se do jejich kas odvádějí vysoké částky.

Světélka na automatu blikají, rotující kotouče se náhle zastavují. Tři symboly na displeji však nejsou stejné. Muž sedící u automatu smutně zakroutí hlavou a zkouší štěstí znovu. Možná je to jeden z těch, jehož rodinu kvůli velkým dluhům navštíví zanedlouho exekutor. Takzvané výherní automaty, které jsou ale nastavené tak, aby na nich lidé nevyhrávali, vysály už stovky hráčů.

Od roku 2015 však bude v kraji určitě méně hracích automatů. Hranice, Šternberk a Uničov je úplně zakázaly. Jiná města jejich rozmístění omezují, někde si je chtějí ponechat.

Od letoška mohou obce na svém území loterijní zařízení včetně videoterminálů regulovat. Některé z nich už začaly této možnosti využívat a plošně nebo alespoň částečně je zakazují. V jiných městech ale zatím vyčkávají. Herny totiž kromě negativního vlivu na hráče také přispívaly do obecních rozpočtů.

Na co se zákaz nevztahuje, jsou kurzové sázky nebo číselné loterie, například Sportka. Sázkové kanceláře a sběrny Sazky se proto nemusí obávat, že by vyhláška ohrozila jejich podnikání.

Zrušte je, říkají lidé

Automaty ale nezmizí hned, protože obce mají obavu z mezinárodních arbitráží za zmařené investice.

„Předpis obecně vstupuje v účinnost patnáctý den po jeho vyvěšení na úřední desce, ovšem konkrétně zákaz výherních automatů má podle zákona tříletý odklad. Proto se výherní hrací přístroje ve všech městech s podobnou vyhláškou vypnou až v průběhu roku 2014, podle toho, jak budou provozovatelům dobíhat dříve uzavřené smlouvy,“ vysvětlil mluvčí uničovské radnice Marek Juráň.

Lidem v obcích nejvíc vadí dopad na rodiny těch, kteří podlehli mámení blikajících přístrojů. „Zrušil bych je všechny. Nepůsobí to dobře na lidi, hlavně na chlapy, kteří pak zadlužují nejen sebe,“ říká Olomoučan Miroslav Robíček.

„Je jich jako máku, i proto jim podlehlo tolik lidí, kteří svou závislostí zlikvidovali sami sebe a rodinu uvedli do bídy nebo aspoň do tíživé ekonomické situace,“ připojil se Zdeněk Vychodil.

Na stranu heren se staví studenti a mladí lidé, i když je hrací automaty nezajímají. „Herny mají často nonstop provoz, který se nám hodí, pokud nás vyhodí z hospody kvůli zavíračce a my ještě chceme někde posedět. Jinam se jít nedá, a tak jsme rádi, že jsou,“ vysvětlil student Vít Stefanovič.

Potíže s ministerstvem

Od začátku roku platí zákaz heren v Hranicích. „Postupně budou dobíhat uzavřené smlouvy, takže až tak za rok budeme schopní sledovat, kolik heren ubylo a jak to ovlivní život ve městě. Zrušit jsme je ale chtěli, mezi zastupiteli zavládla shoda a nikdo nevystupoval s tím, že rušit by se neměly. Každý ví, že mají negativní důsledky hlavně na sociální situaci v rodinách,“ uvedla starostka Radka Ondriášová.

Od prosince platí plošný zákaz provozování sázkových her a loterií i na celém území Šternberku. Vydání příslušné vyhlášky předcházela několik let trvající příprava. První pokus o regulaci provozu výherních automatů se uskutečnil už v roce 2007, tehdy ale kvůli špatné spolupráci s ministerstvem financí nebyl úspěšný.

O rok později zastupitelé vydali vyhlášku o regulaci provozu výherních hracích přístrojů. Ta měla za cíl přesun heren z centra města, ze sídlišť a zejména z blízkosti škol a školských zařízení. „V první řadě jsme chtěli eliminovat všechny negativní jevy, které bezprostředně souvisí s množstvím heren ve městě. Zejména gamblerství, vandalismus, narušování veřejného pořádku, kriminalita, zneužívání sociálních dávek a podobně,“ řekla mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

Přesto ministerstvo financí tuto vyhlášku porušovalo a povolovalo ve městě další hrací automaty. „Jen sporadicky nám ministerští úředníci poslali žádost o posudek k umístění terminálů ve městě. Přestože naše vyjádření bylo vždy negativní s poukázáním na umístění heren v bezprostřední blízkosti škol nebo školských zařízení, povolení na umístění těchto zařízení provozovatelé i nadále dostávali,“ tvrdí Černocká.

V první polovině roku 2009 ministerstvo rozhodlo, že povolování videoloterijních terminálů je plně v jeho kompetenci, nebude od obcí vyžadovat žádná stanoviska a nebude brát ohledy na obecně závazné vyhlášky obcí.

Průlomové rozhodnutí

V červnu minulého roku ale Ústavní soud vynesl průlomový rozsudek, když obcím přiznal právo regulovat videoloterijní terminály. Schválená novela loterijního zákona tak zmocňuje obce k vydávání obecně závazných vyhlášek, kterými mohou stanovit, že loterie a jiné podobné hry mohou být provozovány pouze na určených místech a v určeném čase, nebo je dokonce zakážou.

V prosinci loňského roku městští zastupitelé rozhodli o zákazu provozu prohracích výherních hracích automatů i videoloterijních terminálů v Uničově. „Dohodli jsme se poměrně rychle. Rada města schválila návrh, který postoupila do zastupitelstva, kde si jen vysvětlili nějaké podrobnosti, a pak jej schválili. Poté jsme o tom informovali ministerstvo financí, které teď už žádné další přístroje nepovolí,“ řekl Juráň.

Přitom za rok 2010 díky automatům putoval do uničovského rozpočtu necelý milion korun a za minulý rok to bude téměř půldruhého milionu. Rozpočet Uničova ale tímto zákazem nijak trpět nebude. „Podle nové loterijní legislativy bude poplatky vybírat plošně ministerstvo financí a následně je přerozdělovat, takže by město o tyto peníze stejně přišlo,“ doplnil Juráň.

V Olomouci na kraj města

Zastupitelé v Olomouci už předloni vydali vyhlášku, která nastolila „stop stav“. Případnou novou hernu tedy musí zastupitelé schválit. Vyhláška se ale týkala jen starých herních automatů.

„Od začátku letošního roku však mají města větší pravomoci v regulaci hazardu. Vedení Olomouce počítá s tím, že připraví novelu obecně závazné vyhlášky z roku 2010. Úplný zákaz automatů na území celého města ale není reálný. Uvažujeme spíš o „vyhnání“ heren z městské památkové rezervace,“ vysvětlila mluvčí magistrátu Jana Doleželová.

Ke konci roku 2011 bylo v Olomouci 114 heren, které ročně přinášely městu přibližně třicet milionů korun. „Od začátku tohoto roku se ale situace mění. V platnost vešla nová legislativa a my nedokážeme předpovědět, jak vysoká částka do Olomouce z přerozdělování na státní úrovni doputuje, ani kdy se tak stane. V každém případě musíme dořešit, jak zaplatíme veřejně prospěšné aktivity, které hradili majitelé heren,“ dodala Doleželová.

O úplný zákaz automatů se v prosinci pokoušela i opozice v Přerově. „Návrh nakonec neprošel a situace tedy zůstala stejná jako v minulosti. Máme vytipované ulice, kde jsou herny povolené a jiné, kde být nemohou,“ vysvětlil Bohuslav Přidal z přerovské radnice.

Kromě zákazu navrhli zastupitelé i další cesty, jak omezit herny. „Jednou z možností by bylo zakázat provozovatelům heren, aby měli na budovách reklamy a blikající poutače, jimiž lákají hráče,“ řekl náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

„Osobně nepovažuji plošný zákaz za nejšťastnější řešení, protože každá akce přináší reakci. Obávám se, že by se v Přerově jen rozrostly černé herny a vznikla tu šedá ekonomika,“ uvedl náměstek přerovského primátora Josef Kulíšek.

Policejní kontroly

V Kojetíně naopak o omezení zení automatů zatím neuvažují. „To ale neznamená, že v budoucnu něco nepodnikneme. Podstatné je, kolik za ně po nové legislativě dostaneme od státu peněz. Pokud málo, tak se o hernách začneme bavit a možná je i zrušíme, protože nebudeme mít důvod je tady mít,“ řekl starosta staros Jiří Šírek.

Na stav heren a barů s automaty se také zaměřují kontroly policistů. Například v březnu loňského roku byli v patnácti provozovnách v okrese Jeseník. „Cílem bylo odhalit nelegálně provozované výherní automaty, ověřit řádné dodržování předpisů, a zda na nich nehrají mladiství.

Mezi sto třiceti automaty našli policisté deset přístrojů bez povolení. Sice byly všechny v době kontroly vypnuté, ale i tak se musí prověřit, zda provozovatel neporušil zákon,“ řekla mluvčí Policie ČR Tereza Neubauerová.

AUTOMATY

V současnosti existují tři druhy výherních automatů. Klasické mechanické (VHP), digitální (LCD) a loterijní terminály (VLT).

* U automatu VHP se po stisknutí tlačítka otáčejí kotouče a po určitém časovém úseku se zastaví. Pokud padne kombinace stejných symbolů, hráč vyhrává.

* U LCD automatů je princip v podstatě stejný, jen je v nabídce více her.

* VLT je podobný jako LCD automat, jen je propojený do širší sítě a většinou se na něm dá hrát pouze s vyššími sázkami.

Automaty provozovatelé nastavují tak, aby hráč při dlouhodobé hře prohrával. Při určeném procentu 80-90% na výhry je zisk automatu 10-20% z vhozených sázek.