Nová brilantní metoda léčby rakoviny: Přeprogramování pacientových buněk

Nová brilantní metoda léčby rakoviny přeprogramuje pacientovy buňky. Ilustrační foto

Nová brilantní metoda léčby rakoviny přeprogramuje pacientovy buňky. Ilustrační foto Zdroj: VTM.cz

Americká Food and Drug Administration (FDA) schválila inovativní léčbu akutní lymfoblastické leukemie – Kymriah od společnosti Novartis. „Myslím, že je to ta nejzajímavější věc, jakou jsem ve svém životě viděl,“ prohlásil onkolog Tim Cripe.

Kymriah spadá do oblasti tzv. CAR T-cell therapy, která využívá k potlačení rakoviny imunitní systém pacienta. T-lymfocyty jsou nejprve vyjmuty, následně přeprogramovány tak, aby napadaly nádorové buňky a konečně vráceny zpět do těla.

„S možností přeprogramovat pacientovy vlastní buňky k útoku na zhoubný nádor, vstupujeme do nové hranice v medicínských inovacích,“ komentoval to komisař FDA Scott Gottlieb ve svém prohlášení.

FDA by měla brzy rozhodnout i osudu další CAR-T léčby od Kite Pharma, určené k boji proti B-buněčnému non-Hodgkinovu lymfomu (obecnější než DLCBL, viz níže). Data zveřejněná v únoru ukazují, že 36% ze 101 pacientů na ní po šesti měsících mělo úplnou odpověď.

Na tento typ rakoviny se zaměřuje rovněž již zmíněný Novantis. Ten v červnu publikoval výsledky druhé fáze klinických testů svého CTL019, které se zúčastnilo 53 jedinců trpících DLBCL, tedy difúzním B-velkobuněčným lymfomem. U 23 z nich byla zaznamenána buď úplná, nebo částečná odpověď.

Mezi největší nevýhody tohoto přístupu patří cena – vzhledem k tomu, že jde o individuální léčbu, náklady na ní podle všeho přesáhnou částku 300 000 USD. Samozřejmě jsou tu i určitá rizika (v minulosti během klinických testů několik lidí zemřelo na mozkový edém).