Nová fontána. Na čudlík

Mostečané vzpomínají na zpívající fontánu. Teď mají okrasné jezírko s vodotryskem na dálkové ovládání.

Most / Jedno zmáčknutí na dálkovém ovladači a nová fontána mezi obchodním domem Central a magistrátem v Mostě změní směr i sílu pramenů. Město má moderní kašnu jako ze sci-fi. „Má devět programů, všechny jsme už vyzkoušeli. Kdo bude podobu vodotrysku měnit, jsme ještě nerozhodli,“ říká náměstkyně primátora Hana Jeníčková, zatímco hledá v kabelce miniaturní dálkové ovládání, které vypadá jako flashdisk.

Most zdobila před revolucí řada kašen, vodotrysků a pítek. Mnoho jich bylo v žalostném stavu, proto je nechalo město zasypat. „Vodotrysk byl třeba i u Třech sejrů. Bylo jich tu hodně a byly krásné,“ vzpomíná Mostečanka Růžena Nováková.

Chodila často i kolem zpívající fontány v parku na křižovatce ulic Skupova a Budovatelů. Teď je park oplocený a dělníci vykopali uprostřed hlubokou jámu. „Dokončí jej v září. Oproti fontáně před Centralem je tohle daleko větší akce. Místo zpívající fontány bude nová, pěkně nasvícená. Chodníky vydláždí zámkovou dlažbou,“ vyjmenovává Jeníčková. Za zkrášlení parku ve „Skupovce“ zaplatí město jedenáct milionů, fontána před Centralem s lavičkami a palisádami ohraničeným záhonem stála milion a půl. Pět set tisíc dostal Most jako od elektráren. „Lidé si přes trávník zkracovali cestu, všude bylo bahno. Zašla za architektem Jiřím Harantem, ať něco vymyslí,“ dodává náměstkyně.

Park ve Skupově ulici potřeboval opravit už dlouho. Svědčí o tom i fakt, že si lidé nepamatují, jakou melodii tehdejší fontána hrála. Mladí Mostečané ani nevědí, že fontána byla zpívající. „Pamatuji si, že ještě než tam kašnu udělali, scházela se v parku dechovka. Ale jaká píseň se z fontány potom linula, to si nevzpomínám,“ krčí rameny Oldřiška Vaicová, která se do Mostu přistěhovala v roce 1981.

Místo okrasy ostuda

Vaicová bydlí blízko parku nad sportovní halou, jehož dominantou bývaly kaskádovité bazénky. Voda v nich už dávno neteče, a když tekla, bylo to podle lidí spíše pro zlost. „Lidé si z toho dělali koupaliště, byl tu binec. I teď se tu často poflakují narkomani,“ říká žena.

Park vůbec nevypadá na to, že už jej dělníci jednou opravovali. „Mají ho znovu celý předělat. Kousek odsud visí plánky. V místě, kde je horní bazén, bude dětské hřiště. Prý tu bude i nějaké hlediště. To si doufám rozmyslí, kdyby tu dělali koncerty, byl by tu hrozný rachot,“ říká Vaicová a vzápětí dodává, že by to chtělo do parku opět nějakou vodu. „Ale ne bazén, stačila by nějaká kašna, aby dovnitř nikdo nelezl,“ uzavírá Mostečanka.

Stěhovala se i kašna

Stejně jako se ze starého Mostu stěhoval děkanský kostel, přesun zažila i renesanční kašna. Ironií osudu je, že se stěhovala z 1. náměstí ve starém Mostě na 1. náměstí v novém městě. „Pro První náměstí si před více než čtyřmi sty lety kašnu objednali radní u mistra kameníka Vincence Petrasche,“ našla v zápisech mostecká kronikářka Petra Trojnová. Zvláště starší Mostečané ke kašně rádi chodí, protože je pro ně poutem ke starému městu.

Největší okrasnou vodní plochou je bazének u Repre. Ve velkých vedrech v něm lidé koupou psy, osvěžením nepohrdnou ani děti. „Řešíme to často. Bazének není na koupání, rozdáváme až dvoutisícové pokuty,“ upozorňuje Ilona Kozlová z městské policie.