Nová Planeta opic je filmovým překvapením roku

Pozoruhodný výkon. Herec Andy Serkins spolu s počítačovou animací
dokázal vtisknout inteligentnímu šimpanzi Caesarovi širokou škálu emocí

Pozoruhodný výkon. Herec Andy Serkins spolu s počítačovou animací dokázal vtisknout inteligentnímu šimpanzi Caesarovi širokou škálu emocí Zdroj: bontonfilm

Prozatím největší filmové překvapení roku. Většina milovníků filmu očekávala od nového pokračování legendární série vycházející z románu Pierra Boulla další letní blockbuster, který bude hýřit explozemi a nikoli příliš velkou inteligencí. A hlavně bude parazitovat na jméně kultovního snímku Franklina J. Schaffnera z roku 1968, který patří ke klíčovým katastrofickým filmům.

Naštěstí přesný opak je pravdou. Nepříliš známý britský režisér Rupert Wyatt a jeho tým se totiž rozhodli k mnoha odvážným krokům a natočili zcela překvapivou Planetu opic.Vůbec nejodvážnějším rozhodnutím bylo vyprávět příběh odehrávající se před původním snímkem – a konečně ukázat divákům, jak se z inteligentních primátů stali páni světa a z lidí otroci. Zrození Planety opic přichází s dystopickou vizí vědce, který chtěl světu pomoci vymýtit Alzheimerovu chorobu. Lék se mu podaří úspěšně testovat na opicích, ale projekt byl kvůli nehodě zastaven.

Vědec si domů přináší malého šimpanze, z nějž postupně vyroste tvor inteligencí převyšující lidské jedince ve stejném věku. Původní projekt se v pozměněné podobě znovu vrací, ale zatímco látka zvyšuje inteligenci primátů do netušených výšin, pro lidi je smrtelná. Tyto dvě tendence se musejí zákonitě střetnout.

Filmově jde tvůrčí odvaha ještě dále. Wyatt a spol. se dokázali vyhnout trojrozměrnému klišé, ačkoli tím přijdou o nemalé zisky. Naopak se cele soustředí na vykreslení stále se komplikujícího vztahu hlavních hrdinů – vědce v podání stále lepšího Jamese Franca a šimpanze Caesara, neboli dokonale proměněného Andyho Serkise (ten si již podobně zahrál Gluma v Pánovi prstenů či King Konga). Postupný a komplikovaný rozpad jejich těsného vztahu je hlavním tématem snímku, plíživě probíhající sociální revoluce je až jeho přímým důsledkem.

Scénář předepisuje i velmi dlouhé scény, v nichž nepadne jediné klasické slovo, jen pár znakových posunků, jimiž se opice dorozumívají, což především u amerického publika může činit velké problémy. Na druhé straně i to dokresluje autorskou odvahu, z níž dílo vychází. A která se jednoznačně vyplatila, protože díky ní vznikl vskutku chytrý epický snímek, jichž je v poslední době pomálu.

Pro milovníky původního snímku pak tvůrci přidali pár drobných hříček, jako start rakety, na níž jsou hrdinové klasické Planety opic, nebo ukázky z filmu Desatero přikázání, v němž hlavní roli ztělesnil Charlton Heston, hrdina snímku Franklina J. Schaffnera.

Zrození Planety opic (drama, USA, 105 minut)

Režie: Rupert Wyatt
Hrají: James Franco, Andy Serkis, Brian Cox
Premiéra: 11. srpna
Hodnocení: 80 %