Nová radnice Prahy 4 byla zkolaudována, v srpnu začne stěhování

Prostory v poliklinice Budějovická, do kterých se chce přestěhovat radnice Prahy 4, byly v pondělí zkolaudovány. Řekl to mluvčí městské části Michal Sochor. Podle něj je stěhování úředníků naplánováno na srpen. Od 1. září by měl úřad fungovat v nových prostorách. Do deseti dnů od kolaudace musí Praha 4 podle dřívější smlouvy o smlouvě budoucí uzavřít s vlastníkem polikliniky konečnou nájemní smlouvu. Radnice si prostory pronajme na 35 let, zaplatí za to i s DPH 1,8 miliardy korun.

Pronájem radnici nabídl vlastník polikliniky, společnost Medicon. Její nabídka zvítězila v roce 2009 ve výběrovém řízením. Společnost musela budovu nejprve dostavět tak, aby se nemusela omezovat poskytovaná zdravotní péče. Pronájem kritizují opoziční zastupitelé za TOP 09 a Stranu zelených. Členové TOP 09 už dříve vyzývali radnici, aby smlouvu přehodnotila. Podle dřívějšího vyjádření předsedy kontrolního výboru Ladislava Kunerta (TOP 09) ceny nájemného od doby uzavření smlouvy poklesly, a tak nájemné stanovené smlouvou neodpovídá současným cenám. Podle zastupitele Petra Štěpánka (SZ) navíc není jasné, kdo je skutečným vlastníkem polikliniky. Podle něj řetězec vlastníků vede mimo Českou republiku.

Praha 4 stěhování radnice plánuje už několik let. Důvodem je to, že úřad Prahy 4 v současné době sídlí celkem ve 13 budovách. Některé jsou navíc špatně dostupné. V poliklinice Budějovická tak budou všichni úředníci na jednom místě. Kromě toho si Praha 4 ponechá nedávno opravenou historickou radnici v Táborské ulici, ve které zůstane obřadní síň nebo sál pro zastupitelstvo.