Nová výstavba na východě Čech skomírá, nejsou peníze

Městům a obcím v Pardubickém a Královéhradeckém kraji na nové stavební investice v roce 2011 nezbývá mnoho peněz. Daňové příjmy kvůli hospodářské krizi váznou a rozpočty jsou maximálně přiškrceny.

Řada měst se například vůbec nepouští do bytové výstavby. „Bytovou výstavbu město v současné době neprovádí ani nepřipravuje,“ zdůrazňuje pardubický magistrát. Stejně se k tomu staví i v sousedním krajském městě Hradci Králové. I další města v regionu sdílejí stejnou filozofii. „Žádná bytová výstavba se nechystá, nic jsme v posledních sedmi letech nerealizovali na úseku bytů,“ přidává se mluvčí města Náchod Nina Adlof. Stejnou písničku pějí i v Jičíně: „Město bytovou výstavbu v současné době nechystá a ani v nedávné minulosti nerealizovalo,“ dodává mluvčí Adéla Rulfová. Ve Svitavách v letech 1998 až 2007 předali do užívání 410 bytů, na jejichž výstavbě, rekonstrukci, případně financování se podílelo město. Tomu je však také konec. „Žádná další bytová výstavba v současné době realizována není,“ poznamenává jako přes kopírák vedoucí bytového oddělení svitavské radnice Alena Tomášková. Žádnou novou bytovou výstavbu nechystají ani v současnosti nerealizují ani v Rychnově nad Kněžnou.

Světlou výjimkou jsou města Ústí nad Orlicí a Chrudim, jež rekonstruuje dům včetně vybudování 11 nových podkrovních bytových jednotek za 8,5 milionu korun. Chrudimská radnice také opraví další bytové domy s investicí 50 milionů korun a dokončí výstavbu domu na půl cesty za 15 milionů korun. „V současné době dokončuje město výstavbu technické infrastruktury pro stavbu 24 rodinných domů a šesti bytových domů na pozemcích v majetku města,“ dodává Eva Kalousková z ústecké radnice. V Trutnově město bytovou výstavbu nerealizuje ani nepřipravuje, výstavbu bytových domů ale chystá privátní sféra.

#####Peníze spolkne hlavně bazén

Stavební aktivity výrazně omezí zchudlé daňové příjmy Pardubic, které budou v roce 2011 podle kvalifikovaných odhadů asi o pět procent nižší. Město bude hospodařit s necelými dvěma miliardami korun, přičemž i vzhledem k velkému objemu již započatých investic je rozpočet města maximálně úsporný. „Rozdíl běžných příjmů a výdajů sice vytváří prostor pro financování dalších investic, ale postupně se nám snižuje. Před pár lety dosahoval výše až 160 milionů korun, dnes je to 73,5 milionu korun. A tento trend je nutné zastavit,“ upozorňuje Jiří Rozinek, náměstek primátorky zodpovědný za ekonomiku. Jestliže krajské město bude mít na investice letos zhruba 700 milionů korun, v roce 2010 to bylo o 90 milionů více. Počítá se přitom s přijetím úvěru ve výši 240 milionů korun, zejména na kompletní rekonstrukci plaveckého areálu.

Přestavba započala loni a v letošním roce bude tato dominantní stavební akce v devadesátitisícovém městě kulminovat. Z celkové sumy přes půl miliardy korun se letos prostaví zhruba 300 milionů korun. Hlavním cílem projektu je celková modernizace stávajícího zařízení na celoroční sportovní i relaxační centrum pro co nejširší veřejnost, takže celý objekt bude upraven bezbariérově. Namísto zrušeného závodního skokanského bazénu má vzniknout komplex nových bazénů za 180 milionů korun (rekreační, skokanský, výukový, dětské brouzdaliště, vířivky), doplněných vodními atrakcemi.

#####Zelená brána do nového hávu

[file:9854:small:right]

Nejnákladnější však bude závěrečná fáze, při níž bude sanován stavební materiál i pojivo pomalu se rozpadajícího historického zdiva postaveného ze šesti rozdílných materiálů, od čediče přes pískovec až po pálené cihly. Až pak dostane věž konečnou povrchovou úpravu. Buď bude zdivo zakonzervováno a ponecháno v současném vzhledu, nebo opatřeno omítkou. „Pravdou je, že památkáři se omítnutí Zelené brány nebrání a někteří ho považují za nejlepší ochranu zdiva. Další odborníci však nejsou jednotní. Obě řešení mají svá pro a proti a musíme pečlivě zvážit, které zvolit,“ říká primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková. Brána je bez omítky již téměř 100 let, od poslední rekonstrukce v roce 1912. Pokud má zůstat „odhalena“, rekonstrukce se výrazně prodraží a protáhne.

#####Počkat musejí školy i útulek

Další akce jsou však definitivně odloženy, počkat musí zateplení některých školních objektů, opravy a rekonstrukce sportovišť, stejně jako větší opravy budov magistrátu či rozšíření útulku pro psy. Alespoň v závěru loňského roku byl zmodernizován sportovní areál Sokola Pardubice Na Olšinkách celkovou částkou 42 milionů korun. Rekonstrukce areálu byla financována z velké části z evropských peněz. „Město získalo takřka 30 milionů korun z evropských peněz, dalších 3,5 milionu dodalo z vlastního rozpočtu,“ vyčísluje Fraňková.

Sportovci i veřejnost dostali do užívání nový tartanový ovál, nafukovací halu pro sálové sporty s třemi speciálními kurty na badminton, dále velké hřiště s umělou trávou a umělým osvětlením na fotbal, tenis, basketbal, streetball a nohejbal, kurt na plážový volejbal, venkovní posilovnu, sektory na skok vysoký, dálku a vrh koulí, čtyři hřiště, antukové kurty na volejbal, sociální zázemí s šatnami, sprchami a venkovním posezením, což vše střeží kamerový systém.

#####Zahájí opravy sportoviště

Hradec Králové bude investovat především do projektů spolufinancovaných v rámci Integrovaných plánů rozvoje města. „Letos bude zahájena rekonstrukce sportovního areálu Bavlna za 90 milionů korun,“ říká mluvčí magistrátu Markéta Baldrychová. Bezmála 50 milionů půjde na zateplení škol a téměř 140 milionů korun na Centrum celoživotního vzdělávání Vertex. Další prostředky mají plynout do oprav škol a jeslí, jakož i revitalizace sídliště. „Další možnosti, například dětské dopravní hřiště, se budou řešit,“ doplňuje. Naproti tomu v Náchodě budou většinou pouze dokončovat započaté stavby.

„V současné době je největší investicí jednak výstavba Základní umělecké školy, která má být dokončena v prvním pololetí roku 2011 s investicí 87 milionů korun, jednak revitalizace sídliště SUN, která vstupuje do své poloviny a kde se očekává investice v řádu přes 200 milionů korun,“ vyjmenovává mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. Město se podle ní podílí i na investicích do komunikací, parkovišť, chodníků, mostu a parkových úprav.