Novák dosáhl svého. Hokejbal hrají v Nižboru muži, ženy, děti

Hokejbal prožívá na Berounsku velký rozmach. Především díky „vrchnímu Keltovi“ Romanu Novákovi.

Z Prahy do Berouna se přistěhoval před pěti lety. Coby sportovní nadšenec se Roman Novák brzy začal poohlížet, jakým způsobem bude u Berounky trávit volný čas.
Zaujala ho přírodní hokejová plocha v Nižboru, na níž se hokej s míčkem hrál už před více než dvaceti lety. V roce 2008 tady spolu s přáteli založil hokejbalový tým Kelti Nižbor.
„Hodně lidí si hokejbal plete s in-line hokejem. Jenže zatímco in-line hokej se hraje na kolečkových bruslích, k hokejbalu stačí často jen sportovní obuv, hokejka a přilba,“ říká „velitel“ Keltů. Hokejbalový oddíl založil společně s přáteli Jiřím Černým, Ondřejem Benešem, Ivanem Truksou a Milanem Smrčkou.
„Mančaft jsme mohli dát dohromady díky podpoře obce, jež nám svěřila hřiště do užívání. Kromě mistrovských zápasů v Kladenské hokejbalové lize se stále víc zaměřujeme na rozvoj sportu mezi mládeží a mezi ženami,“ říká Novák.
Pod hlavičkou Keltů vznikl loni nový hokejbalový tým žen s názvem Fretky, Kelti pak také začali šířit slávu hokejbalu mezi berounskými dětmi.

Prezentace na školách

Parta kolem Romana Nováka se zapojila do celorepublikového projektu Hokejbal proti drogám a uspořádala v Berouně okresní kolo seriálu.
„Díky spolupráci se školami se do projektu zapojilo asi sto šedesát dětí z Berouna a okolí. Tak vysokou účast považujeme za velký úspěch,“ říká Novák.
Před samotným turnajem však Kelti z Nižboru šířili slávu hokejbalu už i mezi dětmi na Třetí základní škole na Wágnerově náměstí v Berouně. A dnes provozují regulérní hokejbalovou školu.
„Na novém hřišti školy jsme uspořádali předváděcí turnaj. Akce měla ohlas, hokej bez bruslí děti baví. Proto jsme začali s tréninky,“ vysvětluje Novák, proč spolu s Jiřím Dvořákem trénují v průběhu školního roku mladé adepty. „Tréninky jsou každou středu od čtyř hodin odpoledne,“ říká Novák.

Postupují nahoru

Kromě výchovy mládeže bojují Kelti úspěšně na výkonnostní úrovni v kategorii mužů. Z Kladenské hokejbalové ligy letos postoupili do druhé ligy Středočeského kraje a mají značné ambice.
„Potřebovali bychom širší základnu dřív, než nám stačí dorůst děti, které trénujeme. Hokejbal může hrát skutečně každý, kdo v dětství mrskal hokej na sídlišti před panelákem. Na náš trénink může přijít kdokoliv,“ tvrdí devětadvacetiletý buditel tohoto sportu na Berounsku.

Stále výš

Vedení Obecního úřadu v Nižboru nechalo před více než dvaceti lety postavit na břehu Berounky jedno z prvních hokejbalových hřišť v tehdejším Československu. Tamní nadšenci založili vlastní Nižborskou hokejbalovou ligu, která se nepřetržitě hraje v zimních měsících až doposud. Od sezony 1997/1998 působil tým Sklárna Nižbor AR (který od sezony 2001/2002 změnil název na Diablo Nižbor) v kladenských hokejbalových ligách. Sezona 2004/2005 však byla sezonou poslední.

Vydařená sezona

Hráči, kteří měli chuť pokračovat, se začlenili do jiných týmů. „Úvodní sezonu ve svazových soutěžích jsme sehráli v roce 2008 v okresní hokejbalové lize na Kladně, tedy tam, kde několik let působily týmy Skláren a Diabla. Základní část jsme vyhráli bez jediné porážky v základní hrací době. V semifinále play-off se nám však do cesty postavil dvojnásobný vítěz, tým Slaného. A posílený o hráče hokejové extraligy nás vyřadil. I tak ale považuju premiérovou sezonu za skvělou zkušenost,“ říká Novák.
O rok později Kelti postoupili do oblastní hokejbalové ligy a navázali spolupráci s týmem z Nového Strašecí, jehož hřiště používají k „domácím“ zápasům. Žádné oficiální hokejbalové hřiště s parametry pro mistrovská utkání na Berounsku totiž není.

Chtějí ke skateparku

V sezoně 2009/2010 bojovali Keltové v oblastní hokejbalové lize a po základní části obsadili bronzovou příčku, kterou potvrdili i po zápasech v play-off. Ve čtvrtfinále se bez problémů vypořádali s týmem Amálka Torpédo 3:0 na zápasy. Pro nadcházející sezonu 2010/2011 si Kelti zajistili účast opět o soutěž výš, tedy ve 2. národní hokejbalové lize, třetí nejvyšší soutěži v Česku. Hrát však budou muset nadále v Novém Strašecí.
„Jednáme s vedením berounské radnice o výstavbě regulérního hokejbalového hřiště. Jako jedna z lokalit se nabízí prostor u nového skateparku,“ říká Novák.
Kelti i jejich svěřenci z řad školáků věří, že vybudování venkovního hřiště s betonovým nebo asfaltovým povrchem nebude pro město zaslíbené lednímu hokeji nepřekonatelnou překážkou.