Nové zelné trhy: ryby, med, bylinky a barvy Opavy i na zástěrách

Čerstvou zeleninu, květiny, med i maso si za pár týdnů koupí Opavané přímo na náměstí. Sedmička nahlédla do projektu připravovaných zelných trhů.

Třikrát týdně vyrostou na Dolním náměstí stánky, zavoní to tam cibulí, medem či květinami a lidé si koupí zeleninu, bylinky a maso přímo z rukou pěstitelů a výrobců. Sedmičlenná komise magistrátu jako provozovatele trhů vybrala brněnskou firmu Ing. Ivan Čadeni. Sedmička nahlédla do jejího projektu.
„Vybírali jsme ze dvou projektů. Vítězný návrh byl podrobně propracovaný a obsahoval i průzkum mezi místními zemědělci a výrobci a jejich potvrzení, že mají zájem na trzích prodávat,“ uvedl náměstek primátora Dalibor Halátek.

Ve středu, pátek i sobotu

Zelné trhy se budou od konce dubna pravidelně konat na Dolním náměstí. Ve středy a pátky od osmi hodin ráno do tří odpoledne, o sobotách o hodinu méně, od osmi do dvou. Celou sezonu až do října, případně i listopadu.
„Je tam přívod vody, elektřiny, náměstí je z obou stran dobře dostupné a v nedalekém parkovacím domě jsou potřebná parkovací místa. Ve hře je však i Rybí trh, ale jen v případě, že by zájem byl malý, zhruba okolo deseti stánků,“ dodává k výběru místa Halátek.
Prodejci zájem mají, Čadeni jich sehnal dvaadvacet, radnici se přihlásilo dalších osmnáct. Zpočátku bude na trzích okolo dvacítky stánků, podle průzkumu by jejich počet měl dosáhnout čtyřicítky.
Zboží prodejci nabídnou v mobilních skládacích stáncích zastřešených červeno-bílou plachtou, v barvách Opavy. Všichni prodejci budou prodávat v jednotném oděvu, červeno-bílé zástěře. „Díky přenosným stánkům bude náměstí ráno před zahájením trhů prázdné, a po jejich skončení zase prázdné a čisté,“ komentuje Halátek.
V plánu je i doprovodný program. Reprodukovaná hudba i vystoupení folklorních souborů třeba při dožínkách. Letošní rok bude zkušební. Pokud se spolupráce osvědčí, dostane Čadeni, bude-li mít zájem, smlouvu na více let. Pokud nebude chtít, vypíše radnice na provozovatele trhů další výběrové řízení. Trhy se do centra Opavy vrátí po více než patnácti letech.

Prodej i poradenství

Na stáncích lidé koupí med, zeleninu, ovoce, keramiku i řezbářské produkty. Prodejci budou místní, z okruhu třiceti kilometrů od Opavy. Místo na trzích najdou i místní zahrádkáři, pokud chtějí prodávat přebytky.
„Budeme prodávat sezonní zboží. Nejprve sadbu zeleniny a balkonovky, od června rychlenou zeleninu jako kedlubny a salát, přes léto květiny, zeleninu. Také bylinky a koření, skalničky, trvalky, pokojové květiny nebo ovocné stromky a keře,“ popisuje Jan Weiss ze zahradnictví v Brance u Opavy, kde má areál skleníků. Dodává, že samozřejmostí bude i poradenský servis. Prodávat by chtěl v centru Opavy dvakrát do týdne.
Pro někoho nové zelné trhy znamenají i novou pracovní příležitost. „Sama nic nepěstuji, ale u nás je spousta zelinářů a bramborářů, kteří by mi dodávali zboží. K tomu bych ráda prodávala i cukrovinky,“ říká Jitka Mathiasová.
Momentálně je na úřadě práce a vybavuje si potřebnou administrativu, aby s prodejem mohla začít co nejdřív. Na trzích by se ráda objevovala po všechny tři dny. A mezi zbožím by se měly objevit i produkty hlučínského pivovaru nebo pstruží farmy v Bělé.

Trhy? Ano, chceme je

Opavané se trhů nemůžou dočkat. Už v roce 2006 podepisovali za zřízení farmářské tržnice petici, pod kterou se sešla zhruba tisícovka podpisů. Dočkali se o pět let později.
„Pamatuji si ještě staré zeleninové trhy u konkatedrály a za Slezankou. Chodila jsem tam nakupovat, bylo to dobré. Proto se mi líbí, že by se měla zelenina zase prodávat ve městě ve stáncích,“ sdělila jednašedesátiletá Marie Jurečková.
Devětatřicetiletému Janu Poláčkovi se nelíbí místo, kde mají trhovci prodávat. „Na Dolním náměstí je dost provoz, spousta výfukových plynů. Na Rybím trhu by to mělo lepší atmosféru,“ podotýká Poláček.
Podle náměstka Halátka však pro Dolní náměstí hraje hlavně dopravní obslužnost. „Dnes už to není tak, že zboží přivezou zemědělci na dvoukoláku,“ dodává Halátek.
Jak se bude na trzích podílet město, zatím není jasné. Provozovatel žádá kromě zajištění kontejnerů či přívodu elektřiny a vody i dotaci. „Ještě budeme jednat, zda vstupní náklady nepokryjí zisky z nájmů,“ řekl Halátek.
Kdo se zajímá o kvalitu zboží, které ve stáncích nakoupí, může být klidný. „Není rozdíl mezi prodejem čerstvého ovoce a zeleniny prostřednictvím farmářského trhu a prodejem v kamenné prodejně. Jakostní požadavky zůstávají pořád stejné a musí je splnit každý prodávající,“ říká Petra Hoferková z oddělení komunikace Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Na trzích má však podle ní zákazník větší možnost výběru, zboží tam prodávají různí dodavatelé. Ti většinou zboží přímo pěstují, takže odpadá složitá distribuce.
Zároveň však upozorňuje, že lidé mají vybírat pečlivě a nekupovat zeleninu povadlou, nezralou, nahnilou nebo napadenou plísní.
„Zboží by mělo být čisté a lidé by si měli všímat i celkové hygieny v místě prodeje. U některých druhů ovoce a zeleniny, například jablek, hrušek, broskví, rajčat nebo paprik musí být uvedená třída jakosti, druhá, první nebo výběrová. Podle toho se mohou řídit,“ doplňuje Hoferková.

Nakoupíte na trzích, nebo raději v supermarketu?