Novostavby tři roky po kolaudaci by měly skokově zlevnit

Skokové zlevnění dlouho neprodejných ležáků, tedy předražených bytů v pražských novostavbách z období realitního boomu, by podle aktuálně platných daňových zákonů mohlo přijít co nevidět. Zákon totiž hovoří jasně – developer odvádí DPH pouze z novostaveb, které prodá do tří let od kolaudace. Na tento fakt upozornila přední česká developerská společnost EKOSPOL, která má – jako jediný velký developer v Praze – všechny své dokončené byty vyprodané.

„Kupujícím, kteří z jakéhokoli důvodu uvažují o koupi bytu v takovém dlouhodobě neprodejném dokončeném projektu, bych poradil pravidelně sledovat ceníky bytů. Pokud po třech letech od kolaudace nedojde ke zlevnění bytu o částku odpovídající odvedené DPH, řekněte si o tuto slevu,“ říká Milan Jankovský z marketingu EKOSPOL a.s. Otázkou je, do jaké míry je případné zlevnění dokončených ležáků pouze hrou teorie, a do jaké míry se skutečně promítne do praxe. Právě u dlouhodobě neprodejných dokončených bytů se totiž nejlépe ukazuje rozdíl mezi developery, kteří své projekty financují výhradně z vlastních zdrojů a těmi, kteří využívají úvěrového financování.

Byl-li daný projekt financován z úvěru, pak je nutné vzít v úvahu, že náklady na cizí kapitál – v tomto případě poskytnutý úvěr – činí minimálně 7 procent ročně. Za tři roky to tedy činí přibližně 21 procent z celkového objemu úvěru. V kalkulacích developerů se dále neobjevují náklady na provoz neprodaných bytů (např. platby za správu nemovitosti a zálohy do fondu oprav), které činí u průměrného bytu přibližně 40 tisíc korun ročně. Za tři roky jsou tedy dodatečné náklady na jeden volný neprodaný byt jen na poplatcích cca 120 tisíc korun. Dohromady jsou tedy všechny dodatečné náklady vyšší než případný dodatečný výnos z nezaplacené DPH. Všechny výše popsané důvody tedy vedou k tomu, že řada developerů dlouhodobě dokončené byty ani zlevnit nemůže, pokud nechce realizovat ztrátu.