Nový patent Amazonu: drony by mohly vzlétat z vlaků či lodí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michal Nosek

Návrh mobilní stanice pro drony v žádosti o patent, který podala firma Amazon.
Návrh mobilní stanice pro drony v žádosti o patent, který podala firma Amazon.
Návrh mobilní stanice pro drony v žádosti o patent, který podala firma Amazon.
Návrh mobilní stanice pro drony v žádosti o patent, který podala firma Amazon.
Dron od Amazonu
9
Fotogalerie

Americký internetový obchod Amazon přišel s patentem, který rozvíjí způsob dopravy zboží dronem k zákazníkovi. Vzlétaly by z mobilních stanic umístěných přímo ve vlacích či na nákladních lodích.

„Intermodální stanice mohou být připojeny k lokomotivám, nákladním lodím, kamionům či dalším dopravním prostředkům. Byly by vybaveny automatickým systémem umožňujícím naložit jednu či více věcí na bezpilotní letoun, zároveň by zajistily vzlet a přistání letounů, když je stanice v pohybu,“ píše se v patentu.

Na místě by zároveň byla dobíjecí stanice, robotická ruka, náhradní baterie a systém, který by s dronem komunikoval a případně ho opravil, připomíná server Business Insider

Mobilní stanice by zároveň obsahovala databázi zboží, u kterého se dá předpokládat, že bude v dané oblasti žádané. Tím by se měla maximálně zkrátit dodací lhůta.

Ambiciózní nápad je ovšem daleko od samotné realizace, navíc nejde o první odvážný patent firmy. Amazon si již "pojistil" stovky dalších návrhů, mezi něž patří třeba i věž ve tvaru úlu, ze které by jako včely měly vzlétat drony se zbožím.

Ani samotné doručování zboží bezpilotními letouny se nemusí hned stát běžnou praxí. Úřady pro letectví ve Spojených státech i v Evropě jsou zatím velmi přísné a Amazonu trvalo rok, než získal od amerického úřadu povolení pro testovací let.

První testy tak Amazon uskutečnil v Británii, u města Cambridge, kde dron dolétl ke dvěma zákazníkům.

Návrhy mobilní stanice pro drony najdete ve fotogalerii níže:

Masivní rozšíření tohoto způsobu přepravy by však mohlo přinést ještě další problémy a výzvy. "Každý letící dron s balíkem by musel prostřednictvím operátora komunikovat s věží na letišti – dnes to prakticky není možné dělat," uvedl již dříve v rozhovoru E15 Petr Jan Juračka, který pořádá kurzy létání s dronem.

Americký Federální úřad pro letectví navíc stanovuje, že dron musí být neustále v dohledu pilota, což je s výše uvedenými patenty Amazonu v rozporu. 

Podívejte se, jak to vypadá ve skladu Amazonu v Dobrovízi u Prahy:

Video placeholde
Amazon • Michal Nosek, Kryštof Nosek