Nový preparát zvyšuje šance na přežití po jaderném ozáření

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: IAEA, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Interdisciplinární vědecký tým z University of Texas potvrdil účinky léčivého preparátu, který by mohl znamenat zásadní zlom v boji proti smrtícím účinkům radioaktivního záření. Jediná injekce nového peptidu podaná 24 hodin po vystavení organismu potenciálně smrtící dávce radiace totiž významně prodlužuje dobu přežití.

„Výsledky naznačují, že bychom tento peptid mohli využívat jako efektivní reakci v případě nehod v jaderných elektrárnách či při manipulaci s radioaktivním materiálem. Zasaženým subjektům přinejmenším skýtá více času, aby se dostaly do specializovaných léčebných zařízení,“ tvrdí vedoucí studie, doktorka Carla Kantara. Peptid by prý mohl být podáván také pacientům po radiologické léčbě rakoviny střev.

Vědci potvrdili výsledky svého bádání na laboratorních myších, ale podle všeho by týž efekt měl nastat také u člověka. První klinické testy na lidech totiž prokázaly, že léčivá látka peptid TP508 zrychluje regeneraci tkáně, snižuje zánětlivost a umírání tělních buněk a navíc je zdravotně nezávadná. Peptid také vykázal příznivý vliv na hojení syndromu takzvané „diabetické nohy“ a zlomenin zápěstí.

Pozitívní efekty TP508

TP508 podle vědců tlumí negativní projevy nemoci z ozáření v trávicím traktu, hlavně pak ztrátu schopnosti střevních buněk přijímat tekutiny. To mívá za následek – kromě nedostatku tekutin v těle – následnou iontovou nerovnováhu, rozsáhlé bakteriální infekce, celkovou sepsi organismu a smrt.

Peptid příznivě působí na takzvané kryptové buňky ve střevě, které obnovují tkáň tenkého střeva. Tyto buňky bývají považovány za kmenové buňky, protože jedna z nich může umožnit vznik celého organizovaného shluku buněk. Lékaři navíc intenzitu poškození těchto buněk používají právě při stanovování míry vystavení těla radiaci a propočtu naděje na přežití.