Nový raketový motor Sabre: za 15 minut ve vesmíru a létání rychlostí 5 Mach

Nový motor umožní konstrukce letadel létajících až do vesmíru

Nový motor umožní konstrukce letadel létajících až do vesmíru Zdroj: VTM.cz

Raketový motor Sabre. V brzké budoucnosti by mohl umožnit rychlé cestování do vesmíru nebo provoz nadzvukových letadel s rychlostmi překračujícími 5 Mach.
V jádru je to raketový motor, ale využívá i principu motoru proudového za účelem výroby kyslíku
Nový raketový motor Sabre
Nový raketový motor Sabre
Nový raketový motor Sabre
11
Fotogalerie

Britská firma Reaction Engines zahájila výstavbu testovacího zařízení, ve kterém hodlá předvést svůj převratný raketový motor Sabre. Ten by v brzké budoucnosti mohl umožnit rychlé cestování do vesmíru nebo provoz nadzvukových letadel s rychlostmi překračujícími 5 Mach.

Sabre je v jádru motor raketový, který k pohonu využívá tekutého kyslíku a vodíku. Za normálních okolností by to znamenalo nutnost vybavit raketu velkými nádržemi na obě složky, ovšem Sabre je unikátní v tom, že si tekutý kyslík obstará sám z atmosféry. Částečně tak využívá principu proudového motoru.

V první fázi se bude testovat první stěžejní komponenta - chladič. Ten využívá systému velmi tenkých trubek naplněných héliem a při optimální koncentraci plynů, tlaku a rychlosti proudění dokáže přicházející kyslík velmi rychle chladit. Při rychlosti 5 Mach se vzduch vnikající do motoru zahřeje zpomalením v motoru až na 1000 °C, ovšem chladič dokáže tuto teplotu využít a kyslík během setiny sekundy ochladit na -150° C.

Hypersonické letadlo budoucnosti by tak mohlo velmi rychle dosáhnout až pětinásobné rychlosti zvuku, přičemž by potřebovalo pouze nádrž na tekutý vodík. Počítá se však s tím, že by obsahovalo i menší nádrž na kyslík, která by posloužila pro čistě „raketový mód“ nad hranicí atmosféry, kde už se nebude vyskytovat dostatečné množství kyslíku.

Britové na nových reakčních motorech pracují už třicet let. Sabre je přitom model, do kterého vkládá naděje (a peníze) i Evropská vesmírná agentura či Britská vláda (na výzkum dala v přepočtu 1,9 miliardy korun), nehledě na zástupy soukromých investorů.

Započatá výstavba testovacího centra dává tušit, že tento projekt není jen ve fázi planých teoretických úvah, ale může skutečně způsobit revoluci v létání. Využití by našel jak pro nadzvukovou leteckou dopravu, tak i v raketách mířících na orbit Země.

Testy chladiče by měly započít počátkem příštího roku, následovat bude vývoj jádra motoru. Reaction Engines předpokládá, že se první testy jádra motoru Sabre uskuteční za tři roky, tzn. v roce 2020. Poté už bude možné přemýšlet nad nasazením do nějakého experimentálního letounu. První komerční nasazení přichází v reálných úvahách nejdříve v roce 2025, pokud se neobjeví nějaké fatální problémy.


Text vyšel na serveru VTM.cz >>>