Nový systém budí u nezaměstnaných obavy. Budou dávky včas?

Tento měsíc sociální dávky poprvé vyplácejí úřady práce. Podle informací Sedmičky však mají problémy se softwarem. Hrozí zpoždění.

Je to úřednická revoluce. A mnoho lidí má obavy, aby se nezvrhla v sociální bouře. Od nového roku mají výplatu sociálních dávek na starosti místo obcí a magistrátů úřady práce. Jejich šéfové tvrdí, že jsou na to připravení. Sedmička má však informaci, že někde zřejmě stále nefunguje potřebný počítačový systém. Lidé závislí na dávkách tvrdí, že nezvládnou ani jediný den zpoždění. Dávky dostávají postupně.

„Šéfové úřadů vám nemohou říci pravdu, protože mají strach, že by přišli o místo. Na upřímnost vůči novinářům tímto způsobem dojeli nějací ředitelé v republice. A jelikož mají rodiny, tak otevření v žádném případě nebudou,“ řekl Sedmičce jeden ze zaměstnanců úřadu práce v kraji. Jeho jméno redakce zná, ovšem nebude ho zveřejňovat, aby nepřišel o místo.

Úřady: všechno je zatím v pořádku

Na přímou otázku, jak to s počítačovým systémem je, nechtěl odpovědět ani jeden z oslovených ředitelů severomoravských úřadů práce. Možné problémy se softwarem však připustila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová. „Regionálně se občas řešily nějaké problémy. To nemohu vyloučit,“ připustila Plívová. Podle ní však systém celkově funguje a už přes něj lidé dostali téměř milion dávek. Ředitelé pracovních úřadů se také tváří optimisticky.

„Dohodnuté počty pracovníků máme, mají kde sedět a na čem pracovat. Příprava byla bez větších zádrhelů,“ prohlásila ředitelka Úřadu práce v Ostravě Yvona Jungová.

Zpoždění ve výplatě dávek si nepřipouští. „Jsme připraveni veškeré dávky vyplatit tak, jak nám ukládá zákon,“ dodala Jungová.

V Karviné zašli ještě o něco dál. „Aby se netvořily fronty na chodbách, zřídili jsme informační box u vchodu do budovy, kde společně se zaměstnanci magistrátu pomáháme vyplňovat formuláře a navigovat klienty k vyřizování žádostí. Tím jsme výrazně zkrátili čekací dobu,“ řekl ředitel Radek Foldyna.

Stejně hladce zatím vše funguje ve Frýdku-Místku. „Převedení zaměstnanci v současnosti práci zvládají a v případě naléhavých provozních potřeb jednotlivé úseky posilujeme výpomocí z ostatních útvarů kontaktního pracoviště. Klienty tak plynule odbavujeme, zatím bez delších čekacích dob,“ ujistil ředitel Vladimír Patáčik. „Výplaty se zpracovávají, opoždění se v současné době nepředpokládá,“ nepředpomových dodal rovněž.

O něco opatrnější byla opavská ředitelka Jarmila Mateřánková. „Na hodnocení přesunu agend je ještě brzy. Prozatím přijímáme žádosti a zadáváme data do programových aplikací, k výplatám dosud nedošlo,“ uvedla Mateřánková.

Například v Karviné může zpoždění vyplácení vyvolat i sociální bouři. V minulosti tam třeba stačilo, aby se výplata posunula kvůli svátku o den a už to mezi lidmi na chodbě pořádně vřelo. Žijí skutečně z měsíce na měsíc, nemají si kde půjčit. Maximálně od rodiny, přátel anebo od lichvářů, což je ovšem cesta do pekel, jak říkají samotní žadatelé.

„Už minulý měsíc přišly pozdě veškeré dávky ze sociálky. Bylo to těsně před Štědrým dnem, takže masa lidí putovala odsud k prarodičům, aby dětem zachránili svátky. Nedokážu si představit, že by to mělo přijít ještě později,“ řekla devětatřicetiletá Lenka, která si nepřála zveřejnit své celé jméno. „Lichva je to poslední. Navzájem si raději hlídáme děti, abychom si mohli vydělat nějaké peníze třeba úklidem načerno,“ dodala Lenka.

Dvaatřicetiletá Margita při dotazu, co by dělala, kdyby nedostala peníze včas, okamžitě začala lamentovat. „No to nejde. To musíme dostat. Jinak nevím, co bychom dělali. Asi bychom šli k lichvářovi. Už tak mu dlužíme a nevíme, z čeho to zaplatíme,“ odvětila.

Pětačtyřicetiletý Roman si ovšem z toho těžkou hlavu nedělá. „Žiju sám, nemám povinnosti k rodině. Zkrátka nebudu na chvíli kouřit a pít pivo, aby mi zůstalo na jídlo,“ prohlásil.

Další nezaměstnaní se hrnou na úřady

Jedni z mála, komu se naopak vyhnuly změny ve vyplácení sociálních dávek, jsou například obyvatelé Ostravy se zdravotním postižením. Stále budou chodit do budovy ostravského magistrátu v ulici 30. dubna.

Kontaktní místo se pro ně nezměnilo, aby nepřišli o svůj komfort. Zkrátka aby mohli vyřizovat sociální dávky tam, kde jsou zvyklí a kde je čeká prostředí, které je pro jejich potřeby upravené. „U těchto lidí došlo ke změně v tom, že z nepřehledného spektra mnoha dílčích dávek pro zdravotně postižené vznikly dvě,“ vysvětlila Jungová. Situaci na úřadech práce v kraji komplikuje rovněž fakt, že od začátku ledna se přihlásily do evidence stovky nových nezaměstnaných.

Stojí za tím především špatný ekonomický stav firem v kraji, některé firmy propouštění ohlásily dopředu. Dalším důvodem mohla být skutečnost, že před rokem se někteří uchazeči stihli zapsat ještě do konce prosince, protože od ledna se zpřísnily podmínky pro vyplácení podpory.

V Ostravě se tak lednový přírůstek zvýšil z loňských 807 na 970 osob. Ve Frýdku-Místku přišlo o 120 lidí více oproti 720 ze začátku roku 2011. „Do evidence se přihlásilo hodně uchazečů, kteří předtím pracovali ve stavebnictví, zemědělství či lesnictví,“ uvedl ředitel Úřadu práce ve Frýdku-Místku Vladimír Patáčik. Domnívá se, že za tím vězí teplé prosincové počasí, které firmy, podnikající v tomto oboru, přimělo propouštět právě až v lednu. Jiné úřady v kraji takový nápor nemají, nicméně podle ředitele bruntálského pracovního úřadu Milana Horny to není žádný důvod k radosti. „Krize pokračuje, počet nezaměstnaných to potvrzuje. Mám obavy, že bude ještě hůře,“ varoval Horna.