Nový vědeckotechnický park v Roztokách slouží svému účelu

Výzkum a vývoj spalovacích motorů pro automobilky a motorů s alternativními pohony. Proto tyto účely vznikl v Roztokách u Prahy vědeckotechnický park, ve kterém spojí své síly vědci a podnikatelé. Na výstavbu energeticky úsporné budovy a vybavení nejmodernějšími technologiemi šlo více než 140 milionů korun z programu Prosperita, který je součástí Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) Evropské unie.

„Hlavním úkolem vědeckotechnického parku je poskytnout partnerům unikátní prostředí pro rozvoj jejich inovačních aktivit a kapacity pro účely aplikovaného výzkumu a vývoje,“ říká hlavní manažer projektu Hugo Jandl. Práci v parku o celkové užitné ploše 4 200 metrů čtverečních najde přibližně 150 kvalifikovaných pracovníků. „Vědeckotechnický park Roztoky spojuje vědu, technologie a inovační podnikání. Vzniká tak potenciál, který Česká republika potřebuje k dalšímu ekonomickému rozvoji. Věda a výzkum jsou totiž klíčovou oblastí, díky které můžeme zvýšit konkurenceschopnost České republiky,“ vysvětluje generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

„Naše společnost při přípravě a výstavbě VTP Roztoky uplatnila zkušenosti a znalosti z předchozích investičních projektů,“ říká generální ředitel společnosti Trigema Marcel Soural a dodává: „Vědeckotechnický park Roztoky představuje dlouhodobou investici, která je ukázkou smysluplného využití evropských dotací.“ Trigema v minulých letech úspěšně realizovala projekt Kongresového centra Academic v Roztokách a Sportrelax centra na Monínci.

Slavnostního otevření se zúčastnili zástupci společnosti Trigema, fakulty strojní ČVUT v Praze, která je jeho hlavním partnerem, agentury CzechInvest v čele s generálním ředitelem Miroslavem Křížkem, Komerční banky, která projekt spolufinancovala, a místní samosprávy.
Vědecký park patří společnosti Trigema, která většinu pronajímá ČVUT. Zhruba pětina však bude sloužit soukromému výzkumu. Soural předpokládá, že se investice do projektu vrátí do 15 let. „Naše očekávání je, že projekt bude fungovat, protože fakulta strojní ČVUT je pro nás velmi důvěryhodný a velmi silný partner. Užitek aplikovaného výzkumu je zřejmý, jelikož se na něj začínají nabalovat privátní firmy, které chtějí z tohoto výzkumu těžit,“ řekl Soural. Jednou z firem, která by se mohla na výzkumu podílet je údajně německá automobilka Porsche.

Objekt má pět pater. Nejdůležitější vědecké pracoviště je v přízemí, kde je pět kobek k výzkumu spalovacích motorů a válcová brzda, na které se zkoumají vozidla. V dalším patře je výzkumné pracoviště převodovek, hybridních motorů a palivových článků. Zbytek budovy slouží jako kancelářské prostory a technické zázemí pracovníků. Před vědeckým pracovištěm se také nachází vlastní čerpací stanice pohonných hmot. Ve Středočeském kraji by měly vzniknout další vědecké parky. ČVUT chce v areálu bývalé Poldi u Kladna postavit Univerzitní centrum energeticky efektivních budov. Vědci by tam měli zkoušet konstrukční systémy, materiály, obalové konstrukce či systémy vytápění pro objekty, které budou redukovat energetickou náročnost těchto objektů. V Dolních Břežanech u Prahy má vyrůst vědecký park se superlaserem ELI pro výzkum léčby rakoviny a lékařského zobrazování diagnostiky. Laser také bude nástrojem pro vývoj a testování nových materiálů či pro nakládání s radioaktivním odpadem.