Nymburská nemocnice stojí město miliony. Prodá ji kraji?

Nemocnice patří městu. Je pro něj však velice nákladná. O její budoucnosti by mělo jednat prosincové zastupitelstvo.

Nymburská nemocnice. Potřebné zařízení, nebo černá díra na peníze? Město ji před dvěma lety koupilo od Středočeského kraje. První soukromý provozovatel nemocniční péče odešel pomalu dřív, než přišel. Nymburk pak slíbil převzít na sebe závazky zadlužené nemocnice. A příběh začal znovu. S novým soukromým partnerem.

Sedm hubených let

Tím druhým partnerem byla původně společnost PP Hospitals, která se letos transformovala na Nemocnici Nymburk s.r.o. Smlouva mezi městem a nájemcem ukládá nájemci platit městu procenta z obratu až po sedmi letech stabilizace. „Musíme těch sedm let nějak přečkat a pak doufat, že třeba výměnu střechy zaplatíme z nájmu,“ uvedl starosta Nymburka Ladislav Kutík.

Město však už teď vedle kupní ceny (87 milionů) a závazku umoření dluhů investuje do nemocnice další peníze. „Jen v minulém roce jsme dali na sanaci pohledávek nemocnice asi 25 milionů korun, které mohl Nymburk využít na řadu jiných věcí. Letos to bude asi zrovna tak,“ vypočítává vynaložené peníze místostarosta Nymburka Miloš Petera.

Ten je současně i náměstkem hejtmana Davida Ratha. A je tak trochu ve dvojím ohni. „Převod nemocnice do soukromých rukou vidím jako velice nešťastný. Odkup nemocnice způsobil velké zatížení městského rozpočtu,“ tvrdí Petera.

Město si teď bere úvěr na výstavbu nového stravovacího komplexu za 20 milionů korun.

Zastupitelské rozpaky

Zastupitel Adolf Toman preferuje variantu, aby si nemocnici koupil kraj zpět. „Nemůžeme se přece na všechno dívat jen pravicovým nebo levicovým pohledem, používejme zdravý selský rozum,“ říká Toman.

„Myslím, že nemocnici by město nemělo vlastnit. Budeme do ní stále investovat, ale co bude, až třeba peníze nebudou? Samozřejmě důležitá je cena, kterou by kraj byl ochotný zaplatit,“ uvažuje Toman.

Podobný názor měl původně i starosta Kutík. „Byl jsem jeden z mála zastupitelů, který byl proti koupi nemocnice. Musíme občanům jasně říct, že investice do nemocnice budou někde ve městě chybět, že se leccos přibrzdí, ale dneska bych nemocnici kraji zpět už neprodal. Jen těch lidí, co v ní pracuje,“ vysvětluje Kutík svůj postoj.

Nové vedení Středočeského kraje před časem nabídlo, že nemocnici odkoupí zpět. „Kraj nabídl odkup za cenu, za kterou byla nemocnice před dvěma lety městu prodána. Nymburk však požadoval cenu mnohonásobně vyšší. To pro nás nebylo přijatelné a další jednání už neprobíhala. Vzhledem k tomu, že jednání mezi městem a krajem v tuto chvíli skončila, s penězi se v rozpočtu sice momentálně nepočítá, ale kraj se samozřejmě dalšímu jednání nebrání,“ uvedla mluvčí kraje Berill Mascheková.

Kutík nad tím kroutí hlavou. „My nemůžeme nemocnici vrátit ani prodat zpět kraji. My ji můžeme prodat jen na základě výběrového řízení. Přece nelze předem určenému zájemci prodat špitál,“ tvrdí starosta.

Mluvčí nymburské nemocnice Tomáš Cikrt je ještě ráznější. „Kraj pod vedením Davida Ratha by nemocnici koupil jen z politických důvodů. Nemá žádnou vizi ani koncepci středočeského zdravotnictví. Slíbit je možné všechno. Kraj ale nebude mít peníze a město nebude mít žádnou výhodu z toho, že mu jeho nemocnici bude někdo direktivně řídit z Prahy,“ vysvětluje Cikrt.

Různé názory

Nymburské zastupitelstvo má mezi svými jedenadvaceti členy osm lékařů, ale ani mezi nimi není jednoznačné stanovisko. „Měli bychom s krajem jednat dál,“ je přesvědčený chirurg Tomáš Omáčka. „Platy zaměstnanců i výkony se sice výrazně zvedly, ale osobně bych se přikláněl k tomu, aby takovýhle špitál vlastnil stát nebo kraj. Do budoucna to může být pro město riziko a zdravotní péče může zaostávat kvůli nedostatku peněz,“ uvažuje nahlas Omáčka a dodává, že na prosincovém zastupitelstvu téma nemocnice opět otevře.

Bez Kolína

Jiný zastupitel a lékař Vladimír Marek zase vítá, že se nemocnice zbavila vazby na Kolín, který dřív zabezpečoval správu pro kraj. „Koupě nemocnice byl sice politický krok, ale jako zdravotník si myslím, že to bylo rozumné. Cítím teď větší perspektivu. Ale nejdůležitější je, jak se nastaví vztahy mezi nemocnicí a pojišťovnami. Pokud se to podaří vyvážit, tak nymburská nemocnice má své místo na slunci,“ je přesvědčený Marek.

Nemocnici chybí dětské oddělení. Před lety bylo zavřeno jako neefektivní. V Nymburce chtějí prosadit alespoň dětský stacionář.