Nymburská ostuda: městský bazén

Nymburský plavecký bazén býval před desítkami let pýchou okresního města.Dnes je jeho ostudou.

Něco není v pořádku. Ošuntělá a oprýskaná fasáda městského bazénu v Nymburce sice dobře koresponduje s bizarní stavbou přilehlé asijské tržnice většinou poskládané z vlnitého plechu, ale není to vábný pohled.

Aspoň ten sokl

„Město nám slíbilo, že opraví alespoň sokl budovy. Tak jsme to sami svépomocí osekali na cihlu a teď čekáme, co bude dál,“ říká předseda tělovýchovné jednoty Lokomotiva Nymburk Josef Fuksa a dodává, že městský úřad snad už má připravené poptávkové řízení na opravu.

„Problém je v tom, že nemovitostí má město víc a peníze jsou jen jedny,“ dodává Fuksa.
„Zaráží mě, že nikoho z městských úředníků nenapadlo se tou fasádou vážně zabývat. Vždyť je to ostuda,“ říká opoziční zastupitelka Věra Beranová, která jako předsedkyně s kolegy v kontrolním výboru vypracovala zprávu o nedobrém stavu budovy.

Pomoc až napřesrok

Nymburští zastupitelé zprávu už projednali. Dlouho přitom řešili problém, zda podepsat či nepodepsat novou smlouvu s nájemcem, protože tělovýchovná jednota, která bazén provozuje, má už řadu let jiného předsedu. To diskuse o penězích byla rychlejší.

„Nájemce nám vyčíslil, že na nejnutnější opravu podhledů a popraskaných oken potřebuje alespoň milion. Navrhovali jsme použít na to prostředky, které jsou v rozpočtu města na projektovou dokumentaci zamýšleného akvaparku, ale neuspěli jsme,“ říká Beranová.

Nakonec zastupitelé přijali usnesení, podle něhož zváží příspěvek na nejnutnější opravy při tvorbě rozpočtu na rok 2010 vzhledem k bezpečnosti návštěvníků.

Plavecká svépomoc

Nymburský bazén žije z provozu plavecké školy. „Ročně naučíme plavat kolem dvou tisíc dětí. Hodně se proměnila skladba dospělých návštěvníků,“ říká předseda jednoty Fuksa. „Převažují lidé, kteří si sem chodí odplavat svoji kondiční dávku. Že by sem chodil někdo jen tak si zablbnout jako dřív, to už neplatí. A ani se jim nedivím, prostředí je odpudivé,“ vysvětluje Fuksa.

Nymburský bazén už odchoval řadu výborných plavců. K těm posledním nadějím patří dvojčata Barbora a Jakub Řehákovi.

„Budu muset asi rychle změnit disciplínu,“ říká v žertu Řehák.
„Specializuju se na znak a když trénuju v bazénu, tak mě pohled na strop docela stresuje. Pořád čekám, kdy na mě něco spadne. Chodím sem skoro dvanáct let, ale nepamatuji se, že by se tady něco výrazně proměnilo. Hodně se na údržbě a úklidu podílí náš oddíl a rodiče. Máme to tady rádi a děláme to brigádně, ale jsou věci, které sami nezvládneme,“ říká Řehák.

Aquapark kontra bazén

„Ještě že tu vedlejší tržnici máme. Já vím, je nevzhledná, ale díky nájmu z ní máme na provoz. Jenže Vietnamci odcházejí do kamenných obchodů. Prodejců ubývá, a tak nás posledních pět let musí dotovat město. Ale díky tomu se tady ještě plave. Moc si toho vážím,“ říká Fuksa. Ale hned dodává, že za problémy je záměr vybudovat ve městě aquapark.

„O aquaparku se mluví už pár let. Mezitím jich kolem města vyrostlo několik aquaparků. I v sousedních Poděbradech také uvažují o aquaparku. Nedovedu si představit, odkud by se v tak malém regionu brali lidi, kteří by tam chodili,“ uvažuje Fuksa.

Co na to veřejnost

„Mně tady aquapark schází. Myslím, že město jako Nymburk by ho mít mělo. Jezdíme se koupat do Kolína. Do nymburského bazénu jsem už nevkročila řadu let,“ vnáší do diskuse názor veřejnosti, která se chce spíš koupat než plavat, Nymburačka Jana Váňová.

Nymburský místostarosta Miloš Petera se nedávno vyjádřil, že město o problému velmi dobře ví, ale současně upozornil, že je také vydané územní rozhodnutí na výhledovou stavbu nového bazénu. „Budou to zastupitelé, kteří se musí co nejdřív rozhodnout, co a jak s bazénem dál,“ řekl Petera.