Nymburským lodím bubnuje žena

Drací lode zažívají velký rozmach. Jedna z nejúspešnejších posádek v Cesku je nymburský Dragonteam.

Clovek z ulice se jen tak vrcholove pádlovat nenaucí, ale na druhé strane práve amatéry drací lode hodne pritahují. Není týmovejšího sportu.

„Na soutežní drací lode vetšinou postupne precházejí zkušení kanoisté. Líbí se jim týmový duch,“ vysvetluje Cestmír Pokorný z Dragonteamu.

Nymburští byli v roce 2004 historicky prvními pořadateli závodu Českého poháru, ale dnes už pořádají jen amatérské souteže pod názvem Dragonfest. Závodí v kategoriích open, mix a ženy. Ale žen obecně je na vodě málo.

„Tak si to vynahrazujeme tím, že máme ženu bubenici. To se hned pádluje líp,“ prozrazuje taktiku Čestmír Pokorný.

Nymburská bubenice Klára Szabová původne jela nymburský Dragonfest v dresu Vodovodů a kanalizací.

„Lodí jsem se spíš bála, ale tohle byla docela legrace. Proto jsem kývla na nabídku kluků. Je to docela dobré, když dvacet chlapu pádluje, jak já bubnuju,“ prozradila svou motivaci Klára Szabová.

V loňském roce jel Dragonteam i za přispění města na mistrovství světa klubů do Malajsie. Cesta přišla na milion, ale odměnou bylo zlato (500 metrů), stříbro (200 metrů) i bronz (dva kilometry).

„My nikdy porádne nevíme, na který trati uspejeme. Ted jsme jeli závod v Racicích a vyhráli dvoustovku a mysleli jsme si, že nám sedne dvoukilák. V podstate nám sedne všechno,“ dodal Pokorný.