O tomhle snil Einstein. Máme snímek černé díry, oznámili vědci

První snímek černé díry

První snímek černé díry Zdroj: EHT COLLABORATION

Technika ke sledování černých děr
Technika ke sledování černých děr
Technika ke sledování černých děr
Technika ke sledování černých děr
Snímky černé díry
7
Fotogalerie

Lidstvo poprvé v historii disponuje snímkem černé díry, respektive jejího stínu. Fotografii pořídil mezinárodní tým astronomů v rámci projektu Event Horizon Telescope. Na něm se posledních několik let podílelo více než 40 států. „Albert Einstein v roce 1915 snil o tom, že lidstvo někdy spatří takový bod,“ uvedl Carlos Moedas, eurokomisař pro vědu, výzkum a inovace.

Fotografie zachycuje ohnivý vír obklopující rotující černou díru, která je v centru galaxie Messier 87. Je na ní patrný jasný ohnivý kruh (akreční disk) vytvořený padající hmotou do černé díry. Ta je 6,5miliardkrát masivnější než naše Slunce, sdělili vědci.

Projekt EHT se zaměřil i na pozorování černé díry Sagittarius A v srdci Mléčné dráhy. M87 se ale stala prioritou poté, co vědci zaregistrovali silné výtrysky plazmatu z jejího středu.

Ohnivý disk na snímku má průměr 100 miliard kilometrů. „Doposud jsme měli jen obrazové simulace, toto je první reálný snímek v historii, Stephen Hawking by z tohoto objevu měl rovněž ohromnou radost,“ dodal Moedas s odkazem na dalšího slavného vědce. Hawking věnoval svoji kariéru teorii černých děr.

Pozorování probíhala po čtyři dny. Astronomové v jejich průběhu prověřovali kontrast, velikost, neměnnost obrazu a jeho jas. Zjištění vydali ve studii v časopisu The Astrophysical Journal Letters.

Evropská unie se na financování projektu EHT podílela 44 miliony eur. Vědci nyní dokončují analýzu snímků Sagittaria A v centru Mléčné dráhy a věří, že jim poskytne obdobný výsledek – šlo by tedy o druhý snímek černé díry v historii.

Na pozorování středu různých galaxií se ve svých dřívějších misích zaměřil i Hubbleův teleskop. Za zmínku stojí jeho snímky středů galaxií NGC 1277 či NGC 4261, které lze rovněž označit, jako „první“ v historii, nicméně ne tak detailní a hlavně pouze rekonstruované z radiových signálů převedených do viditelného spektra. Zachytily také jen záři akrečních disků svých černých děr.

EHT kombinuje signály osmi teleskopických observatoří po celém světě, mimo jiné té nejznámější v chilské Atacamě (ALMA) nebo také v Antarktidě (SLP). Prohlédněte si fotogalerii, kde snímky zobrazují transport pevných disků z teleskopů z různých částí světa. Experiment totiž nasbíral takové objemy dat, že je nebylo možné dopravit ke zpracování jinak než přímo na fyzických discích.