O zkaženém mase a vegetariánech

Soud rozhoduje o vině zaměstnanců Hypernovy, kteří podle obžaloby kázali podřízeným prodávat zkažené maso. Prodejci si začali dávat víc pozor.

Kdo ví, jak to doopravdy bylo se zkaženým masem, které v roce 2005 natočil na video bývalý řezník Hypernovy v Nových Butovicích? Kdo by si na ony ošklivé obrázky v televizi nevzpomenul!

Před týdnem odstartovalo v Paláci Kinských druhé kolo vleklého soudního procesu. Tři bývalí zaměstnanci supermarketu v Radlické, Jiří Kaleš, Jiřina Šajánková a Petr Voráček, přikazovali podle obžaloby mimo jiné svým podřízeným, aby přebalovali prošlé maso a s etiketou nového data trvanlivosti je vraceli do regálu.

Obvodní soud pro Prahu 5 už jednou obžalované osvobodil s tím, že jejich vinu nelze prokázat. Odvolací senát však kauzu vrátil k doplnění důkazů.

„Nikdy jsem nedostala pokyn prošlé maso přebalíčkovat, ani jsem neviděla, že by se nakládalo do marinád,“ dušovala se u soudu řeznice Helena Kubíková. Jiní svědci tvrdili opak.

Obžalovaní se drží své verze. Podle nich se jim řezník Jaroslav Strnad chtěl pomstít za to, že ho kvůli problémům s alkoholem chtěli propustit. Ale i kdyby. Měla ta pomsta podobu žalování, nebo čirého výmyslu? Svědci se ve svých výpovědích rozcházejí, a tak soudkyně povolala další. Otazníky zůstávají.

Obávají se ostudy

Podobných afér kolem zkaženého masa bylo v Česku v letech 2005 až 2007 více. Teď se představitelé kontrolních institucí shodují, že riziko podobných selhání kleslo.

„Aféry měly nesporný klad. Přiměly provozovatele vylepšit svůj kontrolní systém. Díky médiím se teď obchodní řetězce mnohem víc obávají ostudy, která by jim zkazila kredit. To je pro ně horší než pokuta,“ míní mluvčí pražské veterinární správy Josef Duben.

Například při jedenácti prověrkách v Praze v minulých dvou týdnech, zaměřených na dodržování teplotního režimu masa a značení výrobků, nezjistili inspektoři jedinou závadu.

„Řekla bych, že se obchodní řetězce poučily. Lépe propracovaly systémy vnitřní kontroly, které excesy z minulých let eliminují,“ říká Martina Šmídtová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce, tedy instituce, která má na starost kontrolu balených masných výrobků.

Dříve jim občas přišla stížnost na zelené nebo zapáchající maso, letos ale v Praze inspektorát nezaznamenal jediný podnět.

Zákazník se musí bránit

Zákazníci údajně už také lépe znají svá práva a umějí se ozvat. Zástupci Sdružení obrany spotřebitelů jim doporučují, aby na asertivitě ještě přidali.

„Lidé kolikrát závady přejdou, nechtějí se hádat. Přitom by měli ve vlastním zájmu podezřele vyhlížející maso ihned, nejpozději však do druhého dne, reklamovat. A u balených kousků si velmi pozorně přečíst etiketu o době spotřeby,“ radí mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů Jan Mišurec.

Podle něj se v masnách i přes jisté zlepšení stále udržují zakořeněné nešvary. Řezníci se například dotýkají masa holýma rukama, i když by měli používat rukavice nebo uchopovací kleště. Skladují potravinu v nedostatečně chlazených anebo otevřených vitrínách. Ty navíc pořádně nevymývají a zejména v letních vedrech tím nahrávají šíření salmonelózy.

„Zrovna před pár dny nás jedna zákaznice upozornila na hnilobou zapáchající maso v Tesku v Milovicích. V prodejně před námi pak dělali mrtvého brouka,“ říká o jednom z případů Mišurec.

Vady zdárně maskují

Snahy občas některý předpis obejít ovšem nezmizely. Některé vady se stále daří prodejcům zamaskovat. Osvědčeným fíglem je „proměna“ třeba i páchnoucího nazelenalého masa v žádoucí surovinu na grilování. Pachuť kazících se kousků totiž dokáže grilovací koření mistrně překrýt. Staré zbytky lze zase schovat do mletého masa. Zkažené maso může obsahovat choroboplodné zárodky, které způsobují nemoci, jako je třeba již zmíněná salmonelóza.

Zatímco odolní jedinci s dobrým spalováním mohou pozření problematické potraviny přečkat takřka bez úhony, jiný může skončit s krutými bolestmi břicha a průjmem na kapačkách v nemocnici. Otrava z masa si někdy nezadá ani s otravou z hub.

Jistotu mají vegetariáni

Lidé žijí pod taktovkou konzumu. V obřích akváriích hypermarketů se tísní nebohé ryby, než jejich trápení ukončí nějaký strávník. Maso mu nabídnou zaručeně čerstvé. Regály se prohýbají pod metráky masa, které zákazníci kolikrát nestačí spořádat. Živá kuřata ani krávy do obchodů vehnat nelze. A i kdyby, nástrahy hrozí při bourání a porcování masa, třeba nákaza bakteriemi salmonelózy či listerie.

Je dobře, že je situace lepší, než byla. Že by však opravdu skončily doby, kdy se v regálu objeví nazelenalé kousky vepřového, jako třeba v roce 2007 v brněnské Delvitě? Případně zapáchající kuřecí stehna, jako tomu bylo v roce 2006 v královéhradeckém Tesku?

Že by v budoucnu už nikomu nehrozil postih jako třem bývalým pracovníkům z Hypernovy v Praze 5? Anebo jiné trojici zaměstnanců řetězce Julius Meinl v Českých Budějovicích, kterou v loňském roce soud potrestal podmínkou za to, že okrajovali plísně, omývali oslizlé uzeniny a vše pak vraceli do prodeje?

Popravdě, úplně jistí si v masně mohou být jen vegetariáni.