Občanský zákoník vymezí možnosti zvyšování nájemného

Majitelé zřejmě budou moci navrhovat zvýšení nájemného v bytech jednou za rok a jen do výše, která nepřekročí 20 procent za tři roky. Podle poslance Stanislava Křečka (ČSSD) jde o zásadní změnu proti současnosti, kterou v bydlení přinese nový občanský zákoník. Desetiprocentní nárůst nájmů budou moci vlastníci žádat v případě, že zvýší hodnotu bytu nebo zlepší dům.

Úprava o zvyšování nájemného o pětinu za tři roky se do vládní předlohy opět dostala při jejím projednávání ve sněmovním ústavně-právním výboru. „Zdá se nám to dostatečné,“ řekl Křeček. V současnosti nemají návrhy na růst nájemného podle něho žádná omezení a soudy je mohou v případě sporů zvažovat volně. Po opravách bytů nebo domu jako celku bude moci majitel navrhnout zvýšení nájmů o desetinu. „Pokud se dohodne se třemi čtvrtinami nájemníků, bude to platit pro všechny, tedy i pro ty, kteří se nepřipojí,“ uvedl poslanec. Pokud dohoda nebude, vlastník podle něho bude moci zvednout nájemné o 3,5 procenta ročně.

Souhlas s podnájmem bytu si bude muset nájemník od majitele vyžádat v případech, pokud v bytě nebydlí, nebo jej bude chtít pronajmout někomu dalšímu celý. Pokud bude nájemce v bytě nadále bydlet, souhlas s podnájmem jeho části potřebovat nebude. „Pokud někdo zůstal sám ve velkém bytě, může si do něj vzít například studenta. To je jistě v pořádku,“ soudí Křeček. Předloha, která se má schvalovat na říjnové schůzi sněmovny, také výslovně uvede, že nájemníci mohou v bytě chovat zvířata bez majitelova souhlasu. Budou ale muset zaplatit případné náklady, které by tím vznikly.

„Vycházíme z toho, že chování zvířat patří běžnému standardu života. Pronajímatel pronajímá byt a nemá co mluvit do způsobu života nájemníka. Ani nyní to problém nepůsobí,“ řekl Křeček. Krajnosti - například kdyby někdo chtěl chovat tygra - se podle něho těžko definují. Předloha uvádí, že chov zvířete nesmí obtěžovat ostatní nájemce a zvyšovat opotřebování domu. „Pokud by obtěžoval řev tygra, bylo by možné to z obecných ustanovení zakázat,“ dodal Křeček.

Za důležité v oblasti bydlení poslanec pokládá ustanovení o neplatných ujednáních. Pronajímatelé a nájemci si ani ve smlouvě nebudou moci dohodnout nic, co by snižovalo zákonná práva nájemníka jako slabší strany práva, například různé pokuty. Návrh nového občanského zákoníku přejímá i novinky, které budou platit v bydlení od listopadu. Jde podle Křečka například o povinnost nájemníka sdělit majiteli, kdo případně může zpřístupnit byt při dlouhodobé nepřítomnosti nájemce.