Prodával se pouze jako lék v menších porcelánových nádobách. Od té doby se rozšířil takřka do každého obchodu s potravinami, kde jich lidé nakoupí několik kilo ročně. Řeč je o jogurtu značky Danone, který slaví sto let.
Lékař Isaac Carasso z rodiny zámožných obchodníků experimentoval ve španělské Barceloně s mléčnými bakteriemi z Pasteurova ústavu, které smíchal s mlékem. Podařilo se mu vyrobit v roce 1919 jogurt, který pojmenoval po přezdívce svého syna Daniela “Danon”.
Carassův výrobek se nejdříve prodával v lékárnách, odtud expandoval do obchodů s potravinami. Daniel Carasso pokračoval v otcově byznysu a po studiích v Marseille a Paříži založil v roce 1929 Société Parisienne du Yoghourt Danone.
Ve čtyřicátých letech Carasso opustil kvůli druhé světové válce Francii a odešel do Spojených států, kde založil v roce 1942 další společnost na výrobu jogurtů. Vznikla tak firma Dannon Milk Products. Kyselost jogurtu však nevyhovovala americkým chutím, proto začal přidávat jahodový džem.
Francouzská skupina Danone, jejíž součástí je i česká stejnojmenná pobočka, je předním světovým výrobcem mléčných produktů, které vyváží do 120 zemí světa.
Češi sní podle údajů Českomoravského svazu mlékárenského 15 kilogramů jogurtů a dalších zakysaných mléčných výrobků za rok. Evropský průměr je o čtyři kilogramy vyšší. Nejoblíbenější příchutí je jahodová, následuje borůvková, vanilková, broskvová a malinová.
Vynález jogurtu je však starší než Carassův produkt. První zakysané výrobky lidé vyrobili před zhruba pět tisíci lety tím, že ukládali mléko do vaků z ovčích a kozích kůží. Uvolňovaly se v nich bakterie a srážely mléko. Turci tomuto výrobku začali říkat "yoguurmak”, do Evropy se jogurt dostal v 16. století.
Podívejte se historické fotografie: