Obří snímek: Praha jako pod lupou

Fotograf Jeffrey Martin vystoupal na žižkovskou věž a fotil Prahu. Vznikl tak největší panoramatický snímek na světě.

Nezvyklý pohled ze žižkovské věže vznikl téměř náhodou. To, že se mu podaří vytvořit největší panoramatickou fotografii na světě, Američan žijící v Praze nečekal.

„Chtěl jsem původně udělat panorama jen ze sedmdesáti fotografií. Poté, co jsem dofotil, jsem si ale řekl, že budu pokračovat. Nic jsem neplánoval, jen jsem to chtěl zkusit,“ říká Jeffrey Martin. Po třech hodinách focení vznikl z vrcholku věže záběr Prahy složený z více než šesti set snímků.

„Měl jsem obrovské štěstí. Paměťová karta už byla plná a baterie robotického ramene téměř vybitá. Nestačila jen na poslední čtyři záběry. Kdyby se vybila o dvacet minut dřív, vše by bylo zbytečné,“ tvrdí Martin.

Fotoaparát měl upevněný na robotickém rameni, kterým postupně otáčel. „Bylo to poprvé, co jsem ho použil. Podobnou fotografii jsem dělal také z Petřínské rozhledny, i když ne v takovém rozlišení. Tam jsem fotoaparátem hýbal ručně,“ podotýká Martin.

První panoramatickou fotografii vytvořil před pěti lety a nyní provozuje internetovou stránku 360cities.net, která je na tento způsob snímání zaměřená. Když dostal nabídku z Prahy 3 zachytit město ze žižkovské věže, neváhal.

„Na fotografii označíme základní záchytné body v Praze 3 a umístíme ji na náš web,“ vysvětluje rozhodnutí městské části její mluvčí Jan Sotona.

Šest týdnů u počítače

Než se ale podaří fotku na stránky radnice umístit, chvíli to potrvá. Fotografie samotná by svými 120 gigabity zaplnila celý pevný disk domácího počítače. Standardní snímek zabírá kolem tří megabitů, jenže ten nemá rozlišení 18,4 gigapixelů. „Proto trvalo vytvoření celkové fotografie a její finální úprava šest týdnů. V normálním rozlišení by to bylo jen pár hodin,“ míní Martin, který pracoval se čtyři roky starým počítačem. „Vždy jsem zadal příkaz a vrátil se po pár hodinách,“ vzpomíná Martin.

Navzdory technickým potížím se mu podařilo vytvořit fotografii, na níž jsou vidět i drobné detaily. To někteří lidé kritizují a požadují rozmazání obličejů, které musel provést i server Google při snímání ulic. „Turisté v Praze fotí všechno a také nic nekamuflují,“ reaguje na to Martin.