Od amatérů k profesionálům

Lukáš Heinrich sní, že si jednou obleče žlutý trikot pro vítěze etapového závodu.

Cíl pro letošní sezonu má cyklista Lukáš Heinrich jasný. „Alespoň na jeden den bych se chtěl obléci do žlutého trikotu pro vedoucího jezdce etapového závod,“ přeje si Heinrich.

Dva roky u profesionálů

Heinrich, který závodí mezi amatéry, byl v letech 2003 a 2004 držitelem profesionální licence. „Na uživení to ale nestačilo. Musel jsem dál chodit do práce,“ prozradil Heinrich.Vinu dává především sponzorům, kteří nejsou cyklistice v Čechách příliš nakloněni. Skvělé zázemí našel až v klubu Forman Cycling Team se sídlem v Novém Jičíně, za který závodí od roku 2007. „Závodní kola jsou velmi drahá, k tomu připočtěme náklady na dopravu a závody. Proto jsem velice rád, že mohu být členem Forman Cycling Teamu, který mi plně hradí cestovní náklady, startovné, ubytování a částečně i velo materiál,“ říká Heinrich. Jeho největším úspěchem je loňské 12. místo v celkovém hodnocení Českého poháru v silniční cyklistice, kdy na desátého jezdce v pořadí, ruského profesionála Toporischeva, ztratil pět bodů. Heinrich ale nezávodí jen po silnicích, úspěšně ovládá i horské kolo. „V roce 2007 jsem získal v prestižním opavském Silesia Merida bike marathonu v horských kolech zlatou medaili. Tohoto výsledku si zatím cením nejvíce,“ sdělil Heinrich.

Heinrich chce opět uspět

Momentálně se Heinrich připravuje na Czech Cycling Tour, závod, který si v nadcházející letní sezoně odbude svou premiéru. „Tento závod bude jakousi obdobou slavného Závodu Míru,“ prozradil Heinrich.
A co očekává Heinrich od letošní sezony?„Chtěl bych navázat na loňský úspěšný rok a probojovat se do první desítky v Českém poháru v silniční cyklistice,“ dodal Heinrich.