Odhad APEK: Češi letos v internetových obchodech utratí až 97 miliard

Internetový obcho, ilustrační foto

Internetový obcho, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Tržby tuzemských internetových obchodů budou letos dál pokračovat v rychlém růstu, meziročně stoupnou až o pětinu. Odhaduje to Asociace pro elektronickou komerci (APEK). Obrat českého elektronického obchodování by tak mohl dosáhnout 93 až 97 miliard korun, loni to bylo 81 miliard korun.

„Díky stále sílící ekonomice a neustále dynamicky rostoucí e-commerce očekáváme i pro rok 2016 pokračování růstového trendu. Osobně si dovolím odhadnout, že růst pro rok 2016 bude někde mezi 15 až 20 procenty,“ uvedl výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

I letos bude velkým trendem nakupovat on-line zboží běžné denní spotřeby. Na internetu tak nadále porostou kategorie jako kosmetika a zdraví, drogerie, jídlo, krmivo pro psy či dětské pleny. „Růstu těchto segmentů určitě napomůžou avizované vstupy (na internet) zavedených hráčů z řad obchodních řetězců a také pohodlí, rychlost a jednoduchost, což je s nákupem tohoto sortimentu on-line úzce spojené,“ dodal ředitel srovnávače cen Heureka.cz Tomáš Braverman.

Rekordní rok

České e-shopy za sebou mají rekordní rok. „Podle našeho výzkumu se téměř 78 procentům e-shopů podařilo loni zvýšit obrat, jeho pokles naopak hlásí pouze deset procent e-shopů,“ uvedl ředitel konzultační společnosti Acomware Jan Penkala. Letos očekává 84 procent internetových obchodů růst obratu minimálně o desetinu.

Po letech silného růstu elektronického obchodování se e-shopy letos vůbec poprvé výrazněji zaměří také na tvorbu zisku. Téměř třetina z nich tvrdí, že se pokusí zisk maximalizovat, loni se k stejnému cíli hlásilo o polovinu on-line obchodníků méně.

Letos dál rostou v elektronických obchodech kontakty z mobilů a tabletů. V e-shopech tvoří mobilní zařízení zhruba 23 procent veškeré návštěvnosti. Menší je jejich podíl na obratu, který dosahuje asi 13 procent. Acomware očekává, že obě čísla letos opět významně vzrostou - návštěvnost z mobilních zařízení na konci roku přesáhne 30 procent a podíl na obratu bude průměrně mezi 17 a 20 procenty.

Jakub Havrlant: Budujeme globální technologickou skupinu