Odpadu z 3D tisku přibývá. Lze ho však recyklovat

ProtoCycler

ProtoCycler Zdroj: University of British Columbia

Trojrozměrný tisk a 3D tiskárny prožívají ohromný boom. Lze už tisknout různými kovy, rychle tuhnoucími stavebními směsmi, tělními buňkami i prapůvodním ABS plastem, který je nejpoužívanější. Jenže ne každý 3D výtisk se vyvede. Projde pak odpadkovým košem přes třídění a po dalším zpracování se 3D tiskařům vrací v podobě vlákna navinutého na cívce.

Skupina studentů z University of British Columbia se rozhodla tuto recyklační cestu podstatně zkrátit. Do jediného zařízení, které nazvala ProtoCycler, vestavěla drtičku, tavičku i spřádačku. Bedýnka zvíci menší mikrovlnky sráží pořizovací náklady na materiál při použití pelet ABS až o devadesát procent. Při použití vlastního odpadu pak vychází výroba cívky s vláknem takřka zdarma.

„Navíc už člověk není závislý na barvě vláken, které mu nabízejí výrobci. Může si jednoduše namíchat vlastní odstíny,“ uvedl Dennon Oosterman. Je jedním ze studentů, kteří přístroj vyvinuli a pak založili firmu ReDeTec, prostřednictvím níž stolní recyklovačku uvedli na trh.

Přístroj ovšem nezpracovává jen pelety nebo odpad z předchozích 3D tiskařských pokusů, bere cokoli z plastu ABS. „Patří k tomu i víčka z PET lahví nebo kostky ze stavebnice Lego,“ dodává Oosterman. ProtoCycler stojí 799 dolarů a cívku s jedním kilogramem vlákna dokáže vyrobit zhruba za dvě hodiny.