Okolí města loutek zve na území Keltů

Chrudimsko láká do pohádky, za vánoční inspirací i na cestu do pravěku.

Kdo si chce udělat výlet do minulosti pod širým nebem, může zajet Nasavrk. Asi desetikilometrový okruh, který v obci začíná i končí, provádí tajuplným světem Keltů. V Hradišti u Nasavrk se jim otevře pohled na keltské opevněné sídliště, takzvané oppidum. Na stezce objeví také dva kamenné keltské kruhy, rozhlednu Boiika a spoustu dalších zajímavých míst.

Občanské sdružení Boii se kromě toho pustilo do stavby keltského skanzenu. Sídliště z mladší doby železné by se návštěvníkům mělo otevřít na jaře roku 2013. Zatím tu stojí šestnáct staveb a dál se buduje. V Česku a v celé Evropě bude unikátem.

„Bude největší, s šestatřiceti budovami v šesti dvorcích a mohutným opevněním. Všechny velké stavby mají svoji předlohu v archeologických nálezech a stavby jsou řemeslně nejvěrohodnější. Na spoje se využívají pouze dobové materiály - dřevěné kolíky, kůže. Na našem skanzenu neuvidíte dráty, hřebíky ani nic podobného,“ vysvětluje Anna Frantalová z občanského sdružení Boii.

Lidé nahlédnou například do dvorce kováře, hrnčíře, kameníka a dalších osadníků, spatří svatyni a mohutné opevnění. Počítá se i se speciálními zážitkovými programy. Návštěvníci ve skanzenu prožijí na vlastní kůži třeba oslavy keltských svátků.

V neděli na pohádky

Zavěšená na drátě byla královskou loutkou kočovných loutkářů. Její pohyby později loutkoherci zvláčnili pomocí nití. Jedinečný svět marionet, maňásků, jejich historii a současnost představuje Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi. Nový domov v něm našly nejen ty české, ale i loutky z více než sedmi desítek zemí.

„Každý víkend až do Vánoc pořádá muzeum vždy v sobotu od půl druhé do pěti hodin odpoledne v pedagogickém ateliéru dílny pro děti a jejich rodiče. Každou neděli se v muzeu hrají od tří odpoledne loutkové pohádky,“ říká ředitelka muzea Simona Chalupová.

Třeba minulou sobotu měli návštěvníci možnost vyzkoušet si práci animátorů pohádek. Během prohlídek se tu navíc zhošťují rolí loutkoherců. Ještě letos pak mají příležitost navštívit několik nových výstav. Jednou z nich bude od 8. prosince Barokní loutka. Představí vzácné exponáty ze sbírek muzea i ty zapůjčené ze zámků Duchcov, Lysice a Litomyšl.

„Bude na ní vystavené i překrásné torzo loutky řezané z lipového dřeva o velikosti třiadvacet centimetrů, buď ze sedmnáctého či osmnáctého století. Nalezlo se v jímce na náměstí Republiky v Praze při archeologických průzkumech,“ dodává Chalupová.

Za uměleckým řemeslem, uměleckým plakátem a mozaikou z dějin regionu mohou výletníci vyrazit do Regionálního muzea v centru Chrudimi.

Výstava Vánoce Přestože jeho nejvzácnější poklad - kolekci původních litografií plakátů Alfonse Muchy v současné době neuvidí, nebudou litovat. Muzeum nyní žije výstavou Vánoce.

„Představuje období vánočních svátků v dobových měšťanských interiérech od počátku dvacátého století do jejich sedmdesátých let. Seznamuje s dobovými vánočními tradicemi a symboly, jak se zdobily vánoční stromky, jak vypadala slavnostní vánoční tabule, vánoční dárky,“ láká do muzea jeho ředitelka Dana Krouželová. Lidé si prohlédnou také betlémy, mohou se nechat inspirovat recepty na vánoční cukroví z dobových knih nebo na sebe nechat působit Kouzlo hraček. Stejnojmenná výstava je v muzeu otevřená ještě déle než dva měsíce, až do 29. ledna.

MUZEA V CHRUDIMI

Muzeum loutkářských kultur

Otevřeno: od úterý do pátku v 9.00-12.00, 13.00-17.00, v sobotu, neděli a o svátcích 13.00-17.00.
Vstupné: dospělí 40 Kč, snížené 20 Kč.

Regionální muzeum

Otevřeno: denně kromě pondělí 9.00-12.00, 13.00-17.00.
Vstupné: dospělí 30 Kč, snížené 20 Kč.