Okradený díky webkameře sleduje zloděje, jak si užívá před jeho notebookem

notebook

notebook

Možná si ještě pamatujete zprávu o jednom kalifornském designérovi, kterému ukradli notebook, ovšem on pak na zloděje koukal skrze videokameru díky skryté aplikaci Hidden. Získané obrázky zloděje pak publikoval na internetu, což přimělo policii k rychlejšímu jednání. Stejný scénář se teď opakuje, ale v Praze. Zprávu přinesl server Živě.cz.

Okradený Lukáš K. přišel o svůj MacBook. Nový majitel nezformátoval systém, jen smazal původní a vytvořil nový uživatelský profil. Bezpečnostní aplikaci spouštěnou při každém startu to ale nijak neohrozilo, a tak teď může Lukáš sledovat, co nový majitel s jeho notebookem dělá.

Nutno podotknout, že si pravděpodobný zloděj ušil pěknou ostudu. Na notebooku převážně sleduje porno, a protože lze skrytě sledovat jak obsah obrazovky, tak záznam z webkamery, má původní majitel detailní představu o tom, k čemu je jeho notebook využíván. Samozřejmě se tak snadno dopátrá identity aktuálního uživatele, až se třeba podepíše v e-mailu či vyplní nějaký webový formulář.

Vypátrat dotyčného by nebyl problém

Nový majitel MacBooku je původním sledován jak webkamerou, tak záznamem dění na obrazovce (ukázka obrázků z galerií na blogu Lukáše K. macbookintruder.posterous.com) Nové záznamy a poznatky můžete sledovat na k této příležitosti založeném blogu: macbookintruder.posterous.com (zřejmě z důvodu cizojazyčných známých psaný v angličtině).

Podle zveřejněných fotek a dalších informací už by neměl být pro policii problém dotyčného vypátrat. Nicméně nemusí to být zloděj, ale jen někdo, kdo si MacBook koupil z druhé ruky. Zveřejňování získaných fotografií je proto docela sporné. Autor blogu nakonec přistoupil k úpravě zveřejněných fotografií, aby identifikace zachycených lidí nebyla jednoznačná.

Po stopách ukradeného notebooku

Nejprve se o blogu začalo štěbetat na sociálních sítích, poté zaujal nás (Živě.cz) jakožto odborné médium, posléze o něm začala informovat celostátní zpravodajská média. Lukáš K. nám popsal, jak to všechno probíhalo:

27.6.: krádež notebooku v Praze
4.7.: notebook se objevil online při sledování skrze LogMeIn (aplikace pro vzdálenou správu)
5.7.: sledování uživatele skrze LogMeIn (jen omezené informace)
6.7.: vzdálená instalace aplikace Hidden pro sledování dění na obrazovce a obrazu webové kamery. Pořízení prvních záznamů a založení blogu.
7.7.: dodání zjištěných informací kriminální policii
12.7.: po několika dnech odmlky jak ze strany notebooku, tak ze strany policie, došlo k nové aktivitě u notebooku. Používal ho mladík, který se začal připojovat opakovaně, a ze záznamů bylo patrné, že na notebooku sleduje erotické weby. Díky připojení do sítě byla také zjištěna poloha notebooku s přesností cca 100 m, což ovšem v Praze znamená celkem značné množství podezřelých a na přesné vysledování konkrétní přípojky bylo nutné počkat na soudní příkaz v řádech týdnů. Proto pokračovala snaha původního majitele notebooku dopátrat se nových majitelů rychleji prostřednictvím zveřejněného blogu a médií.
14.7.: Publikujeme zprávu o případu na Živě.cz, poté se objevila v dalších médiích včetně hlavní zpravodajské relace televize Nova.

Pak už byla jen otázka, jak rychlá bude reakce. Podle fotografií zveřejněných v médiích a doplňujících informací bylo pravděpodobné, že nového majitele notebooku někdo pozná. Anebo se ozve sám. Samozřejmě tu hrozilo riziko, na které jsme upozorňovali hned při zveřejnění první zprávy, a to, že na uvedených fotografiích nebude zachycen přímo zloděj, ale někdo, kdo si notebook v dobré víře koupil z druhé ruky. A zatím vše nasvědčuje tomu, že se právě toto stalo.

Mladík, který byl opakovaně zachycen, jak na odcizeném notebooku sleduje erotické stránky a podle blogu Lukáše K. se při sledování těchto stránek uspokojoval, tento notebook údajně zakoupil za 11 tisíc korun od kamaráda. Informoval nás o tom zástupce rodiny s tím, že proti Lukáši K. nyní bude podána žaloba kvůli nedovolenému odposlechu a zveřejněným fotkám.

Okradený může být potrestán

Spor bude zajímavé sledovat, protože Lukáš K. se pochopitelně nemohl nějak provinit tím, že používal svůj vlastní notebook, byť na dálku. Problém ovšem pochopitelně představují zveřejněné fotografie. Lukáš K. proto aktuálně svůj blog pozastavil a veškeré informace z něj stáhl do doby, než se případ neuzavře. Ukradený notebook byl každopádně již vrácen na policii a nyní se pátrá, kdo jej odcizil a jak se dostal k novým, aktuálně zároveň i poškozeným, majitelům. Pokud by se ale ukázalo, že jsou do krádeže notebooku přímo zainteresováni, přislíbil Lukáš K. opětovné zveřejnění všech příspěvků na svém blogu.

Z případu vyplývá několik ponaučení:

1) Pokud vám někdo ukradne notebook, je použití skryté aplikace pro jeho sledování celkem dobrý nápad. Můžete zjistit, kde se pohybuje a kdo jej používá. Dopátrat se ho už není větší problém. Je tu však velká pravděpodobnost, že bude notebook před novým použitím přeinstalován a investice do sledovací aplikace tak nebude mít své opodstatnění.

2) Policie má své byrokracií dané postupy a nemusí být ideálně pružná, přestože máte celkem jednoznačné informace ke snadnému dopátrání. Je ale vhodné být trpělivý a nepouštět se do zveřejňování případu. Síla médií může pátrání urychlit, ale zároveň bude upozorněn i pachatel, který může notebook okamžitě přeinstalovat, prodat a na čas se vytratit. V horším případě svým jednáním můžete poškodit nevinného člověka, který odcizený notebook zakoupil někde v bazaru.

3) Nekupujte notebooky z druhé ruky, pokud si nejste jistí jeho původem. Od původního majitele dožadujte doklad o nákupu, nebo jiný důkaz legálního nabytí.

www.zive.cz