Okrskáři. Policisté, kteří se o vás starají

Potřebujete pomoc policie? Obraťte se na svého okrskáře. Sedmička představuje některé z nich.

Je jich čtrnáct a na rozdíl od kolegů nejsou anonymní. Okrskáři na webových stránkách policie ukazují svůj obličej, jméno i telefonní kontakt na sebe. Proč? Aby se na ně mohli obracet lidé, kteří bydlí v jejich rajónu. Projekt Poznej svého policistu funguje v Karviné přibližně rok.

„Lidé by měli vědět, kdo konkrétně je zodpovědný za jejich ulici a na koho se mohou obrátit, když mají problém,“ vysvětlila policejní mluvčí Zlatuše Viačková smysl projektu. Spousta lidí už své okrskáře zná. „Jsme tady pro ně čtyřiadvacet hodin. Lidé to vědí a využívají toho,“ řekl karvinský okrskář Marián Gallo. Výjimkou tak nejsou ani noční telefonáty. „Mají na mě kontakt, a i když třeba zrovna nejsem ve službě, tak alespoň upozorním kolegy, že se něco děje,“ vysvětlil Gallo.

Pomůžou i poradí

Právě on má na starost karvinskou osmistovku. Místní ho už na ulici poznávají, sami ho oslovují a svěřují se mu se svými problémy. „Někdy s nimi řeším i jejich osobní problémy. Nevadí mi to. Získám si u nich větší důvěru,“ dodal Gallo. Zastáncem projektu je i vedoucí obvodního oddělení policie v Karviné 1, Jaroslav Sarčák. „Trochu mi chybí doba rady Vacátka. Nově nastupující policisté mají jiné vzory. Třeba Simira Gerchana a jeho věčně rozmlácené auto. Popovídat a poznat se s lidmi ve svém okrsku, to je ale mnohem důležitější,“ řekl Jaroslav Sarčák. I on si v minulosti práci okrskáře vyzkoušel. „Pamatuju si, že když jsem byl okrskář já, tak nám lidé buď fandili, nebo nás nenáviděli. Často se stávalo, že jsme svá jména viděli namalovaná na zdech,“ vzpomíná Sarčák. Fotky všech okrskářů i s jejich rajony si mohou lidé prohlédnout na internetových stránkách www.policie.cz.
„Zároveň tam je kontakt na policisty. Okrsky jsme jim nepřiřazovali náhodně. Policista ve svém okrsku musí dobře znát problémová místa i osoby, které se tam pohybují nebo bydlí,“ dodala Zlatuše Viačková.