Olomouc má novou atrakci. Nic extra, ale vyšla na miliardu

Radost i skřípění zubů bude provázet sobotní otevření aquaparku, nejrozporuplnější stavby ve městě.

Aquapark figuroval v několika volebních programech ODS i ČSSD a prosazovali jej všichni primátoři bez rozdílu politické příslušnosti. Lidé naopak proti stavbě aquaparku podepisovali petice a pořádali demonstrace. Zbytečně. Aquapark stojí.

Areál za jednu miliardu korun, nejdražší v regionu, nabízí dva tobogany, jeden spacebowl, což je tobogan zakončený trychtýřovou vanou, z níž se padá do třímetrové hloubky, a pětadvacetimetrový bazén pro pět plavců. Bublavá vana a skluzavky nestojí za řeč. Ty jsou na každém vesnickém koupališti.
„Aquapark je pouze položka v rozparcelování Olomouce. Postavit hangár na kopci u dálnice v nákupní zóně může jen trdlo,“ uvedl Dušan Dvořák z občanského sdružení Naše Olomouc, které proti aquaparku shromáždilo dva a půl tisíce podpisů. Lidem vadilo, že nejde o záměr soukromé firmy, ale že náklady na stavbu, mnohem vyšší než je obvyklé, půjdou z městské kasy.

Bývalé vedení radnice v čele s nynějším hejtmanem Martinem Tesaříkem si vyhlédlo pro stavbu aquaparku v roce 2005 bez výběrového řízení německo-italsko-švýcarskou firmu Atzwanger, o což se začal zajímat útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality.

Nebývalá démonizace

Policisté nakonec dospěli k názoru, že zákon nebyl porušen. Radní přesto vypsali koncesní řízení na dodavatele a provozovatele aquaparku. Z pěti zájemců se spojili Atzwanger, Gemo a Skanska. Město s nimi pak vytvořilo akciovou společnost Aquapark Olomouc.

„Aquapark byl nebývale démonizován. Přitom podobné zařízení funguje v řadě menších měst a v západní Evropě jsou na každém kroku,“ tvrdil primátor Martin Novotný.

Stavba aquaparku zatím stála půl miliardy korun, které hradilo z velké části konsorcium. Radní si libovali, že je to stálo jen 220 milionů za projekt, přívod sítí a postupný odkup akcií aquaparku. K tomu je ale nutné připočítat takzvané služebné za provoz zařízení, které se vyšplhá na 870 milionů.

Pro toto řešení zvedlo ruku před dvěma lety třicet z pětačtyřiceti zastupitelů, nikdo nebyl proti. „Když sečtu investiční a provozní výdaje, tedy to, co město zaplatí, vychází to na jednu miliardu a sto padesát milionů,“ pozastavil se tehdy zastupitel Pavel Kvapil.

Nežádali o dotace

Podle primátora Novotného vyjde rekonstrukce a provoz divadla za stejnou dobu radnici na dvě miliardy. A proč radní nežádali o dotaci z evropských zdrojů? „Bylo by to plýtvání časem. Strukturální fondy podporují hlavně dopravu a životní prostředí. Možná bychom dostali desítky milionů, ale bylo by to administrativně velmi náročné,“ vysvětlil Novotný.

Dušan Dvořák byl za svůj nesmiřitelný odpor označován za blázna. „Teprve teď se potvrdí naše slova, že jde o ztrátovou investici,“ prohlásil nyní vítězně Dvořák.

Novotný ale namítá: „Nikdy jsme neskrývali, že provoz aquaparku budeme dotovat. Asi takovou částkou jako plavecký bazén,“ dodal primátor.

Co si o investici myslíte vy? Pište na redakceolomouc@mf.cz